Miliardy pre kamarátov
01 | 12 | 2022 I Milan Laca

MMF vyhlásil, že podpora Ukrajiny si bude vyžadovať 3-5 miliárd dolárov MESAČNE od západných krajín.

Podľa šéfky Medzinárodného menového  fondu Kristaliny Georgievovej, na základe dostupných informácií možno povedať, že Kyjev dostane potrebnú podporu.

Pár miliárd

Pomoc Ukrajine si v roku 2023 vyžiada 3 až 5 miliárd dolárov mesačne. Oznámila  generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu  Kristalina Georgievová na podujatí Reuters Next v New Yorku.  Príhovor Georgievovej odvysielali na webovej stránke podujatia.

Čoraz drahšie

"Náklady na podporu Ukrajiny sa zvýšili. Teraz hovoríme o 3 až 5 miliardách dolárov mesačne v budúcom roku, kým vojna pokračuje," povedala. Georgievová. Vyhlásila, že EÚ diskutuje o balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur. To by znamenalo podporu vo výške 1,5 miliardy eur mesačne.  USA zvažujú vydanie vlastného balíka pomoci. "My v MMF tiež pracujeme na zvýšení pomoci Ukrajine. Už sme poskytli 2,7 miliardy dolárov na núdzové financovanie," povedala Georgievová.

Poďakovali sa a hneď ďalšia požiadavka z Ukrajiny! TOTO má EÚ urobiť
Ukrajina vyzvala vo štvrtok Európsku úniu, aby do svojho ďalšie balíka protiruských sankcií zahrnula aj sankcie voči ruskému raketovému priemyslu. Tieto sankcie majú byť podľa Kyjeva reakciou na ruské raketové útoky mierené na ukrajinskú... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Dáme...

Naznačila tiež, že na základe dnes dostupných informácií možno povedať, že Kyjev dostane potrebnú podporu. "Ukrajina nebude môcť prejsť nasledujúcim rokom bez medzinárodnej podpory. Veľmi dobre reagujú na naše výzvy k transparentným mechanizmom na sledovanie peňažných tokov a ich vplyvu na určité časti krajiny. Takéto vykazovanie je pri tejto úrovni podpory nevyhnutné." Zatiaľ som presvedčená, že táto podpora bude pokračovať,“ povedala. 

Sú spokojní

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ  oznámil, že od Medzinárodného menového fondudostali dodatočné núdzové financovanie vo výške 1,3 miliardy dolárov. "Prostriedky budú použité  na prioritné potreby krajiny", povedal Šmyhaľ. Financie pôjdu najmä na posilnenie obranyschopnosti, podporu ekonomiky, sociálne programy a vyplácanie dôchodkov. Podľa ukrajinského premiéra MMF už od 24. februára poskytol Ukrajine 2,7 miliardy dolárov.  

Európska únia zvažuje vypovedať USA obchodnú vojnu!
Americký prezident Joe Biden privítal vo štvrtok v Bielom dome francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa Elyzejského paláca v USA od vlaňajšieho nástupu Bidena do funkcie. Po privítacej ceremónii sa prezidenti... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik