Tlaku USA už má väčšina sveta DOSŤ! Amerika prehráva...a s ňou aj Európa
01 | 12 | 2022 I Diana Zaťková
Staré dobré časy, v ktorých sa Severná Amerika a západná Európa tešili stabilnému hospodárskemu rastu a vysokej miere zamestnanosti, sa už nevrátia. Časy, keď boli Európa a Severná Amerika bohaté a Ázia, Afrika, Blízky východ, Latinská Amerika a Karibik chudobné a podriadené, sú nenávratne minulosťou. Upozornil na to vo svojom komentári pre Global Times britský autor a nezávislý politický komentátor Carlos Martinez.
 
Nemecký kancelár Olaf Scholz v dôležitom prejave o hospodárskej stratégii, ktorý predniesol na nedávnom fóre organizovanom denníkom Süddeutsche Zeitung, vyzval Nemecko, aby sa orientovalo na realitu „stále multipolárneho sveta“, ktorý sa práve teraz zriaďuje.
 

Scholz sa postavil proti naratívu, že Európa a Severná Amerika sa môžu jednoducho vrátiť k spoľahlivému hospodárskemu rastu po prerušení pandémiou COVID-19 a kríze na Ukrajine. Upozornil, že rastúca sila Ázie zásadne zmenila medzinárodnú scénu. Staré dobré časy, v ktorých sa Severná Amerika a západná Európa tešili stabilnému hospodárskemu rastu a vysokej miere zamestnanosti, sa už nevrátia.

Okrem iného ide o tiché priznanie, že bohatstvo Západu bolo do značnej miery vybudované na základe zotročovania rozvojového sveta. „Staré dobré časy“, keď boli Európa a Severná Amerika bohaté a Ázia, Afrika, Blízky východ, Latinská Amerika a Karibik chudobné a podriadené, sú nenávratne minulosťou.

Čo bolo materiálnym základom týchto starých dobrých čias? 
Bol to kolonializmus, transatlantický obchod s otrokmi, genocída pôvodných obyvateľov Ameriky, brutálna zaostalosť Afriky, ópiové vojny a iné. Expanzia a systematické drancovanie počas 16., 17., 18. a 19. storočia vytvorili hlboko naklonený svet, ktorému dominovala hŕstka západných kapitalistických mocností.

Toto útulné usporiadanie narušila októbrová revolúcia, ktorá znamenala začiatok novej éry svetových dejín. Budovanie socializmu v Sovietskom zväze, Číne, Kórei, Vietname, východnej Európe a na Kube – a mohutná vlna antikoloniálneho oslobodenia v období po druhej svetovej vojne – priniesli hlbokú transformáciu globálnej politiky.
 
Jiří Paroubek: NOVÝ SVETOVÝ PORIADOK JE TU! A APETÍT Stoltenberga iba rastie
Apetít predstaviteľov NATO, konkrétne generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga, ktorý len tlmočí americké záujmy, je podľa expremiéra ČR, Jiřího Paroubka, nesmierny. Paroubek vysvetľuje, prečo mainstreamové európske média nepripomínajú jeden z... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová
Projekt nového amerického storočia?

Ale USA a ich spojenci neustále pracovali na podkopaní socialistického sveta a nastolení neokoloniálnej nadvlády na tých miestach, kde bola zlikvidovaná koloniálna vláda. Toto je kontext studenej vojny; za kórejskú vojnu, vojnu vo Vietname; zvrhnutie progresívnych vlád od Indonézie cez Grenadu po Čile; podpora režimov apartheidu v Južnej Afrike, Zimbabwe a inde.

Vojny v Juhoslávii, Iraku, Afganistane a Líbyi spolu s niekoľkými kolami rozširovania NATO boli prvými epizódami Projektu nového amerického storočia – návrhu USA na upevnenie a rozšírenie svojej hegemónie v postsovietskej ére. Ale Čína a ďalšie krajiny, najmä na globálnom juhu, postupujú po inej trajektórii v snahe o multipolárny, multilaterálny projekt založený na princípoch Charty OSN.

Táto stratégia je zameraná na trvalý mier a celosvetový suverénny rozvoj. Jeho prejav v skutočnosti je dostatočne jasný: USA sú zďaleka svetovým lídrom v oblasti vojenských výdavkov, vojenských základní, agresívnych vojen, operácií na zmenu režimu, jednostranných sankcií a ekonomického nátlaku. 

Buď ste s nami, alebo ste proti nám

Reakciou Bidenovej administratívy na vzostup multipolarity bola eskalácia novej studenej vojny pod vedením USA a podpora oddelenia, čím sa svet rozdelil na dva konkurenčné a exkluzívne bloky. Zatiaľ čo Biden prezentoval toto rozdelenie ako rozdelenie medzi demokraciami a autokraciami, v skutočnosti je skupina, ktorú sa snaží vytvoriť, založená na doktríne Georgea W. Busha: Buď ste s nami, alebo ste proti nám.

USA minulý rok vytvorili AUKUS – skupinu krajín zjednotených spoločnou bielosťou a oddanosťou imperializmu – s cieľom posilniť vojenské obkľúčenie Číny. Medzitým Washington využil krízu na Ukrajine na nábor nových členov do NATO a pokúsil sa oslabiť Rusko predlžovaním konfliktu (stratégia, ktorá má určité paralely s úlohou USA v Afganistane v 80. rokoch). 

Ruské víťazstvo a KARDINÁLNA CHYBA Západu! Mrazivá predpoveď profesora z vojenskej akadémie
Kardinálna chyba Západu, pred ktorou varoval už kardinál Richelieu! V roku 1566 zachránila zbytočná bitka celú západnú civilizáciu pred zánikom. V roku 2022 zahubí zbytočná vojna celú západnú civilizáciu. Alebo pred čím všetkých Európanov varoval... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková


Najmä európske mocnosti sú vystavené obrovskému tlaku, aby sa „oddelili“ od Číny a Ruska, ale takéto oddelenie neslúži záujmom obyvateľov Európy. Preto bolo pre Scholza potvrdením politickej nezávislosti, že odcestoval do Pekingu začiatkom novembra – bola to prvá návšteva západnej hlavy štátu v Číne od začiatku pandémie. 

Budúcnosť sveta by mala byť multipolárna a mierová

Cesta sa uskutočnila aj napriek ostrej kritike určitých studených bojovníkov z nemeckej politickej triedy, nehovoriac o nesúhlasnom burácaní z Washingtonu. Zdá sa však, že Scholz si uvedomil – rovnako ako jeho predchodkyňa Angela Merkelová –, že dni unipolarity a hegemónie sa skončili.

Pred odchodom do Pekingu otvorene vyhlásil, že "Čína zostáva dôležitým obchodným partnerom pre Nemecko a Európu - nechceme sa od nej oddeliť."

Takéto rozkoly v transatlantickej aliancii treba veľmi privítať. Ľudia v Európe a vo svete len stratia z akejkoľvek novej studenej vojny alebo rozdelenia sveta. Budúcnosť sveta je multipolárna a mierová.

Čo znamená VÍŤAZSTVO pre Ukrajinu a pre Rusko?
Predstavy o tom, čo znamená vyhrať alebo čo by predstavovalo prijateľnú porážku, sa budú naďalej meniť, pretože pomer síl na bojisku bude diktovať, čo je realistické. Skonštatoval to vo svojom komentári pre National Interest analytik špecializujúci... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik