Jiří Paroubek: NOVÝ SVETOVÝ PORIADOK JE TU! A APETÍT Stoltenberga iba rastie
01 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Apetít predstaviteľov NATO, konkrétne generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga, ktorý len tlmočí americké záujmy, je podľa expremiéra ČR, Jiřího Paroubka, nesmierny. Paroubek vysvetľuje, prečo mainstreamové európske média nepripomínajú jeden z najdôležitejších dôvodov vojnového konfliktu na Ukrajine a prečo sa zdá, že vo svete sa vytvára nový poriadok.

Jedným z dôvodov vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý však mainstreamovými európskymi médiami nie je pripomínaný, je podľa expremiéra ČR, Jiřího Paroubeka neústupnosť, s akou najvyšší predstaviteľ NATO Stoltenberg a tiež kľúčoví predstavitelia Západu, trvali na práve Ukrajiny perspektívne vstúpiť do NATO. Rusko to naopak, podľa neho, považovalo za bezpečnostnú hrozbu.

Paroubek sa pýta, prečo by sa vlastne vôbec malo NATO rozširovať ďalej na východ a kto vlastne krajiny NATO ohrozuje? Téme sa venuje v názorovom článku s názvom "Nezmieriteľnosť NATO," ktorý preberáme z portálu parlamentnilisty.cz v plnom znení.

Generálny tajomník NATO upozornil členské štáty NATO na Čínu

Ruský ročný armádny rozpočet s cca 70 miliardami dolárov je nižší ako francúzsky armádny rozpočet a len o niečo vyšší ako britský rozpočet na armádu. Nemecko, pokiaľ pôjde v budúcnosti cestou vyzbrojenia armády v rámci dvojpercentného podielu z HDP, teda pokiaľ ide o čerpanie výdavkov štátneho rozpočtu, bude mať suverénne najvyšší rozpočet na armádu na celom európskom kontinente.

A armádny rozpočet Spojených štátov? Ten posledný sa pohybuje už cez 800 mld. dolárov. Teda viac ako desaťnásobok ruského vojenského rozpočtu...

V pondelok upozornil generálny tajomník NATO členské štáty NATO na Čínu, ktorá je podľa novej americkej doktríny tým perspektívne najsilnejším politickým, hospodárskym a vojenským rivalom USA.

Európske štáty sa vraj majú vymaniť z hospodárskej závislosti na Číne.

Generálny tajomník tým zrejme myslí vzájomný obchod, ktorý sa odohráva medzi Čínou a EÚ, resp. medzi Čínou a Spojenými štátmi (tento rok sa očakáva, že vzájomný obchod medzi Čínou a USA dosiahne obrat cca 700 mld. dolárov).

Zbaviť sa dodávok lacných surovín z Ruska je samo o sebe stupídne, pretože to zvyšuje nákladovosť európskeho priemyslu, čo znižuje jeho konkurencieschopnosť, resp. schopnosť jeho výrobkov sa vo svete presadiť. A ak by sa Európa ešte vzdala pôsobenia na obrovskom čínskom trhu, bola by to hospodárska katastrofa.

Erik Kaliňák: Spravodlivosť zvíťazila a médiá smútia
Rozhodnutie GP dáva podľa Igora Melichera, mladého sociálneho demokrata Slovensku nádej, že aj počas režimu Matoviča a Lipšica spravodlivosť stále žije. Erik Kaliňák je presvedčený, že spravodlivosť zvíťazila a médiá smútia. Generálna prokuratúra... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Kam budú napr. Nemci vyvážať svoje automobily?

Spojené štáty určite nepripustia, aby Nemci zvýšili dovoz svojich áut do USA a budú sa brániť dovozu európskych automobilov napríklad aj zvýšenými clami.

Ale toto sa netýka len Nemecka. Český priemysel, jeho vlastne najmodernejšia časť, dodáva súčiastky a náhradné diely nemeckým montážnym závodom. Pokiaľ bude mať Nemecko problémy s odbytom svojich áut, dostanú sa do problémov aj českí výrobcovia – subdodávatelia.

Okrem toho pre európsky trh a priemysel sú nesmierne dôležité dodávky vzácnych kovov práve z Číny. Blúzniť o možnosti ich nahradenia dodávkami z iných krajín je síce možné, ale k ničomu to veľmi nepovedie. Jednoducho odísť od globálnej spolupráce s Čínou, by znamenalo ťažký a možno smrteľný zásah európskemu priemyslu, tým jeho najprogresívnejším odvetviam.

Zdá sa, že sa vo svete vytvára nový poriadok

Čína „vyrukovala“ na jar s vlastnou digitálnou menou. Tá uľahčí finančné operácie ako čínskym podnikom, ktoré dovážajú tovar zo sveta, tak aj pre čínskych exportérov.

Jednoducho, digitálny jüan sa presadí skôr alebo neskôr ako svetová mena, konkurujúca „papierovému“ doláru.

A ak americký FED neurobí podobný manéver a nepríde s digitalizáciou americkej meny, bude to pre Američanov znamenať vážny problém. Rovnako ako pre nich (a pre celý Západ) bude znamenať vážny problém aj záujem celého radu finančne a hospodársky silných krajín o vstup do združenia BRICS, kde viac alebo menej ekonomicky dominuje Čína.

Združenie BRICS by sa tak v priebehu niekoľkých málo rokov stalo organizáciou, ktorá bude združovať krajiny vo svojom súhrne tvoriacej väčšinu svetového HDP.

EÚ chce ZHABAŤ majetok ruského štátu! TAKÉ JEDNODUCHÉ?
Európska komisia (EK) zašla v oblbovaní vlastných občanov a v propagande už naozaj ďaleko! Chce totiž v stredu predstaviť možnosti, ako zhabať majetok ruského štátu a oligarchov a potrestať aj touto cestou Rusko za vojnové zločiny páchané na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik