Vláda schválila memorandum
30 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila Memorandum o zlepšení systému zdravotníctva 2022. Ide o požiadavku Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v súvislosti s hromadným výpoveďami lekárov. Za vládu by ho mali podpísať premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Memorandum majú vláda a lekárski odborári podpísať v stredu po 15.30 h na Úrade vlády SR, priblížila hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Cieľom memoranda je podľa ministerstva zdravotníctva okrem iného vyvinúť systémové kroky najmä k financovaniu zdravotníckych zariadení tak, aby platby zdravotných poisťovní odzrkadľovali reálne náklady na zdravotnú starostlivosť vrátane zohľadnenia ceny práce zdravotníckych pracovníkov. Tiež má riešiť zvýšenie počtu lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, podporu vzdelávania v zdravotníctve, reformu vzdelávania lekárov a zabezpečenie mzdovej konkurencieschopnosti Slovenska pri získavaní lekárov.

Ministerstvo zdravotníctva pripomenulo, že schválenie memoranda bolo jedným z nevyhnutných predpokladov na zachovanie kontinuity poskytovania zdravotnej starostlivosti a obnovenie stability systému poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Vyše 2100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb. Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom v stredu vyprší výpovedná lehota. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu. Vláda a lekárski odborári sa napokon dohodli na sobotňajšom (26. 11.) rokovaní.

Tažká PORÁŽKA LIBERÁLOV! „Neplač Daniel! Neplač Zuzana!"
Generálny prokurátor Maroš Žilinka paragrafom 363 zastavil stíhanie Fica, Kaliňáka a spol. Zrušil aj celé vyšetrovanie, a tak bývalý trojnásobný premiér Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňak sú očistení. Liberáli z celého Slovenska... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik