Ján Baránek: Len hlupák si myslí, že v tejto situácii niekto nahradí Putina
29 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Politický analytik RNDr. Ján Baránek bol hosťom Rasťa Ekkerta, kde spolu v relácii Bez cenzúry prebrali hlavne svetovú politickú situáciu. Tú ovplyvňujú ako voľby v USA, ktoré sa zrejme chystajú na zmenu politického vedenia, ale aj pokračovanie kolízie medzi Čínou a USA na Taiwane.

Baránek sa veľa venoval situácii na Ukrajine, podpore Zelenského a Putina, ako aj úlohe Veľkej Británie. Nevyhol sa však ani krátkemu zhodnoteniu politickej situácie na Slovensku, kde je aj napriek všetkým výhradám, podľa neho najčitateľnejší Boris Kollár.

Na Taiwane to "tlie"

Ján Baránek upozorňuje, že situácia na Taiwane sa bude naďalej vyvíjať, tentokrát je podľa neho na rade Čína. 

"Si Ťin Pching po svojom znovuzvolení to nemôže nechať tak. Musí niečo urobiť, lebo inak by ukázal svoju slabosť pred Ústredným výborom. Tak, ako Pelosiová šla napínať svaly pred voľbami, aj čínske vedenie musí začať napínať svaly a to hrozí obrovským problémom," hovorí Ján Baránek a vysvetľuje, že cesta Pelosiovej na Taiwan bola dôležitá pred voľbami v USA, ktoré nakoniec aj tak ukázali, že končí.

Ako bude vyzerať pomoc USA Ukrajine po voľbách

Ak si však niekto myslí, že Republikáni majú Rusov radšej, nie je to tak. Baránek pripomína, že Sovietsky zväz "zlikvidoval" práve Republikán Reagan. Vidí tam však jeden obrovský rozdiel.

"Republikáni si uvedomujú, že Demokrati skĺzli do ideológie, ktorá nápadne pripomína neomarxizmus. Odlišnosť je v kultúrnych otázkach, kde republikáni majú úplne iný postoj ku covidu," vysvetľuje analytik.

A dodáva, že keď sa k moci dostanú Republikáni, už dnes avizujú audit prostriedkov, ktoré smerujú na Ukrajinu o ktorých už teraz je jasné, že končia.

Odhaduje sa, že len 30 percent peňazí, či zbraní končí tam, kde ju USA chcú mať. Ak to vyšetrovanie preukáže, tak pomoc z USA bude významne obmedzená.

"Treba spomenúť, že Bidenovho syna budú vyšetrovať aj za obchod s ľuďmi. A to sú veľmi vážne obvinenia, ktoré ako náš, tak aj americký mainstream označoval doteraz za hoaxy," hovorí Baránek. 

Šokujúce vyjadrenie Medvedeva: Amerika sa k Európe správa ako k št...e pri ceste
Ruský politik Dimitriy Medvedev sa na sociálnej sieti Telegram rozpísal o sankčnej politike a ekonomike. V príspevku, ktorý zverejnil sa vyjadril až šokujúco, keď tvrdil, že Amerika sa správa k Európe, ako k šte..e pri ceste. Dimitriy Medvedev vo... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Británia je na Ukrajine veľký hráč

Baránek tvrdí, že veľká časť geopolitického rozhodovania je stále v Londýne. Tým, že Británia nemá na prvom mieste blaho EÚ, navyše britská povojnová politika bola vždy koordinovaná s USA a aktuálne nie je dôvod, aby Sunak (britský premiér, pozn. red.) zmenil postoj.

"Veď britský premiér si šiel potriasť ruky so Zelenským, to bolo gesto, že britská podpora Ukrajine pokračuje," upozorňuje Baránek. 

Domáca podpora Zelenského 

Informácie o situácii na Ukrajine hľadá Ján Baránek aj na indických a čínskych weboch, aj keď oni sú, veľmi zjednodušene povedané, na strane Ruska, dá sa tam zistiť veľa informácií. Nikde sa však nedočítal, akú má na Ukrajine podporu Zelenskyj. To, čo robia Rusi dnes smeruje k pádu jeho podpory a pádu podpory ukrajinskej samosprávy. 

"Miestni totiž vedia, že tú infraštruktúru ničia Rusi, ale o obnovu budú automaticky žiadať Zelenského a svojich starostov. Z nedostatku či už pitnej vody, alebo energií, budú logicky obviňovať vládu. Putin zrejme ráta s týmto prvoplánovým myslením. Putin to robí preto, aby obyvateľstvo Ukrajiny postavil proti vedeniu," domnieva sa Ján Baránek. Navyše po páde ukrajinských rakiet do Poľska Zelenskyj robil "ťažkú nadprácu". 

"Poliaci za pár minút vedeli, že to nie sú rakety vypálené z Ruska. Aj v tom poľskom vedení to narobilo toľko paniky, že oni čakali na Bidena. Všetci sa k tomu našťastie postavili veľmi zdržanlivo a Moskva to ocenila," hovorí Baránek. Pripomína, že jedna vec je "skúšanie si proxy vojny" a druhá vec je, že všetci si uvedomujú, že to mohlo reálne viesť k spusteniu svetovej vojny. 

Katastrofa na Ukrajine?
Ukrenergo označila situáciu s elektrinou v mnohých regiónoch za blízku katastrofe. Energetická situácia v niektorých regiónoch Ukrajiny je takmer katastrofálna, vyplýva z dokumentu spoločnosti Ukrenergo, ktorý získali orgány Luganskej ľudovej... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Milan Laca

O našich mainstreamových novinároch

"Všetci si uvedomujú, ako nesmierne blízko sme boli k vojne, okrem našich novinárov. Oni si neuvedomujú, čo je to, keď vedľa vás padne bomba, že chvíľu uvažujete, či ste v nebi, alebo ste ešte živý. Oni s nesmiernou ľahkosťou rozprávajú, ako keby to rádioaktívne žiarenie bolo lepší opaľovací krém a stačí nám nie faktor 10, ale faktor 20 a sme chránení," vysvetľuje Baránek, no pripomína, že velitelia a dôstojníci si veľmi dobre uvedomujú, čo to znamená, tretia svetová vojna a použitie jadrových zbraní. 

"Neviem, ako sa bude viesť tretia svetová vojna, ale viem, ako sa bude viesť štvrtá svetová vojna - kyjakmi," cituje Baránek Einsteina s tým, že sa ukazuje, že Zelenskyj si toho vedomý nie je.

Vymyká sa spod kontroly

"Spojené státy stvorili určitú bytosť, ktorá je schopná spraviť všetko, čo chcú, ale tá bytosť im sem-tam vykĺzne a spraví niečo, čo naozaj všetkých postaví do pozoru a čo jej samotní stvoritelia nechceli," myslí si Ján Baránek a pripomína, že ani Nobel nevynašiel Dynamit na vraždenie, ale na uľahčenie práce v bani.

Zvrhnú Rusi Putina?

"Propagandistické informácie o tom, ako Putin zomiera a fungujú jeho dvojníci, sú legitímne, veď sa používali už počas Druhej svetovej vojny. Keby však jeho pozícia nebola aj v týchto časoch silná, tak by tam nebol. Putin neukázal, kto je jeho nástupca a v Kremli vedia, že jeho náhly odchod by znamenal veľkú anarchiu medzi vlastnými. Dnes je však fakt, že Medvedev nie je vnímaný, ako nástupca Putina. Len úplný hlupák je ten, kto si myslí, že v tejto situácii niekto môže nahradiť Putina," hovorí Ján Baránek.

Rusko vyjadrilo Vatikánu protest pre pápežovu kritiku krutosti na Ukrajine
Ruský veľvyslanec vo Vatikáne Alexandr Avdejev tlmočil Svätej stolici nespokojnosť Moskvy v súvislosti s nedávnymi slovami pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre jezuitský časopis America odsúdil "krutosť" ruských činov na Ukrajine. "Vyjadril... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

K domácemu dianiu

Tu sa Baránek zhoduje s mnohými ďalšími, že problémom je Matovič. A hoci Kollára Baránek vníma, ako kovaného oportunistu.

"Ten Boris Kollár má dnes viac zdravého rozumu, ako Heger. Má neporovnateľne viac zdravého rozumu, ako Matovič, ako zvyšok tej koalície. Aspoň to tak prezentuje. Či to robí účelovo, mne je vlastne jedno. Ja chcem, aby vládol zdravý rozum," uzatvára Baránek.

VIDEO:

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik