Pavol Ľupták dáva návod, ako obísť cenzúru
29 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Pavol Ľupták je strojný inžinier, ktorý sa v súčasnosti venuje hlavne marketingu a ekonomike. Aktuálne vysvetľuje, ako pracovať so sociálnymi sieťami a ich cenzúrou. Dáva tiež návod na to, ako sa dá naďalej a bez cenzúry osloviť ľudí, ktorí odoberajú "politicky nekorektné" kanály na YouTube.

Skúsenosť s cenzúrou, či spomaľovaním príspevkov má aj množstvo ďalších osobností a webov, ktoré hlásajú alternatívne, mainstreamu a vláde nepohodlné názory. Dôkazom sú na jar blokované weby, či statusy Eduarda Chmelára, Jána Baránka, či Anny Belousovovej, v ktorých upozorňujú na "skrývanie" svojich príspevkov sociálnymi sieťami ako YouTube či Facebook.

Vraj šírenie nenávisti

"Mnohí sa ma pýtate, prečo natáčam tak málo videí. Za ostatné dva roky som mal veľmi málo času, ale polovica videí, ktoré som natočil a zverejnil na YouTube mi boli stiahnuté poväčšinou s odôvodnením, že šírim nenávisť. Dával som odvolania, ale za 5-10 minút príde odpoveď "Preverili sme, je to šírenie nenávisti, dovidenia"," vysvetľuje Ľupták.

PRAVDA SA DERIE NA POVRCH! Čokoľvek menšie ako nenávisť k Putinovi je VLASTIZRADA!
Demokrati z Washingtonu vám povedali, že je vašou vlasteneckou povinnosťou nenávidieť Vladimíra Putina. To nie je len návrh. Je to mandát. Čokoľvek menšie ako nenávisť k Putinovi je vlastizrada. Skonštatoval to vo svojom komentári austrálsky... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Čo s tým?

"Môj YouTube kanál má už dva roky, odkedy mi stiahli prvé video, trvalú sankciu. A keby vám 90 dní od stiahnutia prvého videa, tak vám zrušia rovno celý YouTube kanál. Zvolil som takú politiku, že keď to stiahne kanál YouTube, tak to zverejním napríklad na našej internetovej stránke marketing21.sk a tam si môžete pozrieť všetky moje videá, aj tie stiahnuté. Iné servery, ani dosť cenzurovaný Facebook nemajú problémy s mojimi videami,  len YouTube," hovorí Ľupták.

Ako to funguje na Slovensku

"Iste, on nezamestnáva milión ľudí po celom svete, ktorí sedia za počítačom a pozerajú videá, či tam náhodou nie je nejaký záhadný obsah. Či už ochranu autorských práv, alebo iné veci, poväčšinou rieši tzv. umelá inteligencia. Tí, ktorí natáčate videá a dávate nejaké zvukové podmazy, alebo používate úryvky z filmov ak to chcete spestriť, tak viete, že na Slovensku buď platíte do Slovenského ochranného zväzu autorov (SOZA) a ak to chcete zverejniť na kanáli YouTube, sú tam nejaké pravidlá na plnenie záväzkov voči autorom," objasňuje Ľupták.

Pavol Ľupták / Zdroj: Facebook
Zdroj: FB Pavol Ľupták

Ako to funguje na YouTube

"Umelá inteligencia v prípade zvukových nahrávok to rieši nejakou databázou zvukov prevedenou do digitálnej podoby. To je množina núl a jednotiek na jednej strane a vy keď zverejníte video s nejakou hudbou, tak je to množina jednotiek a núl na vašej strane. Umelá inteligencia to porovná, ak je tam zhoda, tak vám napíše, že porušujete autorské práva."

Studénková ŠOKUJE! ODCHOD ZO SND! Tu je dôvod...
Diváci v smútku! Po 44 rokoch zo Slovenského národného divadla (SND) odchádza jedna z jeho stálic a najznámejších herečiek, Zdena Studénková. Dôvodom sú problémy v SND, ktoré prvá scéna zažíva už dlhší čas a Studenkovej sa nepáči politický vplyv,... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Toto už je cenzúra 

"Ak vás kanál YouTube obviní, že šírite nenávisť, pozor. Nenávisť je emócia. Tak, ako láska, závisť, či smútok. A ja hlboko pochybujem, že tá umelá inteligencia je tak ďaleko, že by vedela odlíšiť emócie, ktorá je tá správna a ktorá je tá menej správna. Mám vážne podozrenie, že tu je dohoda medzi globalistickými vládami štátov a napríklad kanálom YouTube vlastnený Googlom a sú tu zaplatení vybraní ľudia, ktorí sledujú vybraných youtuberov, ktorí sa venujú hlavne politickým otázkam. A títo novodobí cenzori určujú, čo sa môže a čo sa nemôže," nesúhlasí Ľupták.

Toto Ústava nerieši?

"Všetci ale vieme, že v slovenskej Ústave je záruka voľného šírenia informácií. Je tam aj veta, že Cenzúra sa zakazuje. Bez vysvetlenia. Bodka. Cenzúra sa zakazuje. Ak chce kanál brať príjmy aj z reklamy slovenského trhu, tak jeho činnosť, aj keď je to súkromná sieť, musí byť v súlade s legislatívou daného štátu," hovorí Ľupták.

Boj s veternými mlynmi

"Pokiaľ sú tu takto zaplatení ľudia, ktorí určia, že Ľupták každým druhým videom šíri nenávisť a nemám odvolanie, radil som sa s právnikom, ktorý skúsi nájsť riešenie právnou cestou, aby tu novodobí cenzori nepresadzovali tú Orwellovskú totalitu, do ktorej nastupujeme. A ak je to náhodou tá umelá inteligencia, tak nech si ju servery preprogramujú, aby nevyhadzovali videá, ktoré nemajú gram nenávisti. Označia vás za šíriteľa nenávisti a nemáte odvolanie," hovorí o svojich skúsenostiach Ľupták.

Bekmatov Ilieva NEŠETRIL: Arogancia, povýšenectvo a netolerancia...Si úplne MIMO MISU!
Politiku a spoločenské dianie sledujem denne, ale poviem úprimne, že už dávno som nezaregistroval takú koncentráciu arogancie, povýšenectva a netolerancie, akú predviedol v úvode posledného vydania relácie V politike Rastislav Iliev. A to všetko v... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

YouTube bude treba opustiť

"Rozhodol som sa, že videá, ktoré budú mať politický, kritický vysvetľujúci podtext, ktorý moje videá majú, na YouTube zverejním len krátku upútavku, že som natočil nové video. YouTube pošle všetkým odberateľom tohto kanála maily. Odoberatelia sa dozvedia, že nové video, ak si ho budú chcieť pozrieť, je na tom a tom serveri. Na iné servery prechádzajú aj iní," uzatvára Ľupták.

Museli sa zariadiť inak

Nie je sám, kto má problémy s novodobou cenzúrou. Najpoužívanejšia sociálna sieť Facebook v minulosti zrušila účet poslancovi Ľubošovi Blahovi a svoje skúsenosti so "spomaľovaním" svojich príspevkov majú Baránek, Belousovová, či Štubniak.

Politológ Eduard Chmelár je dokonca presvedčený, že takáto legislatívna norma je hlboko účelová a slúži v prvom rade na umlčanie a zastrašovanie opozície, čo je neprípustné. 

Na zhruba pol roka boli umlčané aj štyri weby, ktoré sú vláde nepohodlné a dodnes majú problém s tým, že sociálne siete ich príspevky "skryjú".

Ján Baránek OSTRO: Tak TOTO má byť tá DEMOKRACIA?
Odkedy tu máme pandémiu, vo virtuálnom priestore sa zjavili čudné praktiky. Tie sa stupňujú po 25. februári tohto roku, po vstupe ruských vojsk na Ukrajinu. Okrem blokovania nepohodlných webov sa to týka aj známych osobností, ktoré si dovolia mať... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik