Matovič v PANIKE: Rozpočtové provizórium by bolo KATASTROFOU!
27 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Hnutie OĽANO urobí spolu s hnutím Sme rodina a stranou Za ľudí všetko pre to, aby bol návrh štátneho rozpočtu na rok 2023 v parlamente schválený. Avizoval to minister financií Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Dúfa, že spolu nájdu 76 poslancov, ktorí by zákon roka schválili a ráta možno aj s hlasmi niektorých poslancov z klubu bývalého koaličného partnera, strany SaS. Možné rozpočtové provizórium označil za katastrofu pre štát.

Rozpočtové provizórium

"Rozpočtové provizórium má najväčšiu chybu tú, že beriete výdavky z predošlého roku. Keď prudko rastie inflácia, neviete dať ľuďom žiaden príspevok na energie ani na vyššie platy," povedal Matovič.

Osem miliárd eur z navrhovaného rozpočtu by tak podľa ministra štát nemohol použiť. "Zároveň to musíte rozdeliť na 12 rovnakých dielikov počas roka v rovnakej výške a pre každú organizáciu v štáte, a to je približne 250 ďalších poddielikov," upozornil Matovič.

Problémom podľa ministra je, že neminuté peniaze nie je možné prenášať do ďalších mesiacov a ani prerozdeľovať usporené financie v prospech iných štátnych organizácií.

Nájde v sebe Čaputová kus OBČIANSKEJ ODVAHY? TRÚFNE si na Matoviča?
Advent, ktorý sa dnes začína, vníma prezidentka Zuzana Čaputová ako obdobie, počas ktorého máme príležitosť prehĺbiť v sebe i v ľuďoch okolo nás lásku k blížnemu, súcit, pochopenie a ľudskosť. Len aby sa hlava štátu neponorila až príliš hlboko do... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Verí v zázrak

Minister nespresnil, ktorých poslancov mimo súčasnej menšinovej vládnej koalície by chceli osloviť, no pripustil, že by rozpočet mohli podporiť aj niektorí poslanci za stranu SaS. "Predpokladám, že možno aj v SaS sa pri hlasovaní o rozpočte nájdu zodpovední poslanci, ktorí rozpočet podporia a takýmto spôsobom ukážu, čo si myslia o Sulíkovi," povedal Matovič.

To mu však v diskusnej relácii TA3 V politike vyvrátila exministerka Mária Kolíková (SaS). "Opozičná SaS nepodporí v parlamente súčasný návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Návrh štátneho rozpočtu považuje Kolíková za nezodpovedný. "Nechceme, aby sme išli do zadlženia štátu, z ktorého sa nikdy nevymaníme," zdôraznila. 

Oko za oko

Opozičný poslanec a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš vylúčil, že by strana rozpočet v navrhnutom znení mohla podporiť. Podpora podľa neho pripadá do úvahy iba výmenou za predčasné parlamentné voľby a podmienkou by tiež boli zmeny navrhnuté opozíciou. Tomáš odmietol Matovičovu výzvu na zodpovednosť s tým, že ani hnutie OĽANO nepodporilo návrh rozpočtu bývalej vlády.

Matovič však pripomenul, že pokiaľ neprejde zákon o štátnom rozpočte, nebude možné splniť ani dohodu s lekárskymi odborármi a zvýšenia platov sa nedočkajú ani ostatné profesie. 

Tak sa máme na čo tešiť!

Návrh štátneho rozpočtu v OHROZENÍ! ZADLŽIL by nás na VEKY, tvrdí Kolíková
Opozičná SaS nepodporí v parlamente súčasný návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 v politike to povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS). Návrh rozpočtu nepodporia ani nezaradení poslanci... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik