Firma z Oravy: Práca je v Katare naozaj utrpením
28 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Rodinná firma Triebeľovcov sa zameriava na stavby velkých multifunkčných stanov. Tie ich boli využité na OH v Londýne, na belgických hudobných festivaloch, na hrách Commonwealthu v Indii. Aktuálne na katarských Majstrovstiev sveta vo futbale.

Alex Triebeľ súlasí s tvrdením, že otroctvo v Katare reálne. Sám totiž videl, ako ľudia z krajín tretieho sveta museli doslova drieť za minimum peňazí a bez nároku na pitnú vodu - tú chodili kradnúť Slovákom, ktorí ju mali k dispozícii zadarmo.

Nie je stan, ako stan

„Teraz sme v Katare stavali viacero stanov, každý iný. Jeden bol obrovský dvojposchodový. Celé horné poschodie je presklené. Je tam aj obrovská terasa s výhľadom na najväčšiu obrazovku na svete, na ktorej budú premietať zápasy majstrovstiev,“ povedal Alex Triebeľ o stane, ktorý stavali v dejisku MS.

Bol to VIP stan, takže mu zodpovedalo aj zariadenie, pretože arabskí zákazníci si potrpia na luxus. A tak sa ani pri tomto peniazmi nešetrilo. Podľa Triebeľa je hodnota jednej skrine porovnateľná s hodnotou osobného auta. 

Ako Lego

Kým sa konštrukcia takého stanu postaví, je zložená v kontajneroch, ako veľké Lego. Triebeľovci postavia konštrukciu, po nich nastúpia ďalšie "čaty" remeselníkov - od elektrikárov cez vodoinštalatérov až po interiérových dizajnérov, ktorí celé dielo došperkujú. Po Majstrovstvách sveta sa všetko rozoberie a konštrukcia sa použije niekde v úplne inej časti sveta.

Pracovný deň

„Vstávali sme od druhej v noci, pracovali sme od tretej v noci do desiatej dopoludnia. Potom bolo teplo už neznesiteľné. Ku koncu sa trochu ochladilo, pracovali sme od piatej rána do tretej popoludní. Ale každú hodinu prišiel bezpečák s teplomerom a meral teplotu. Ak prekročila určitú hranicu, poslal nás domov,“ vysvetľuje Triebeľ. 

ODPADNETE! Kapitán išiel "dohola"
Šál Viktora Orbána na futbalovom zápase MS v Katare zdá sa, čerí vody slovenskej politickej scény ešte aj takmer týždeň po tom, ako ho Orbán vytiahol. Eduard Heger mu preto dnes podaroval šál so Slovenskými symbolmi. Na tom by nebolo nič čudné,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Neskutočné teplo

Tamojšie podnebie je pre ľudský organizmus veľmi náročné. Kombinácia potu a všade prítomného púštneho piesku na pokožke vytvára veľmi nepríjemný, drsný film. 

"Moje tepláky boli prepotené, pripadali mi, ako keby mali desať kilogramov. Nemohol som dýchať, myslel som si, že odpadnem a zomriem," hovorí Alex Triebeľ.

Pracovné podmienky 

„My sme mali dovolené nosiť tričko, ale nohavice sme museli mať dlhé. Títo chudáci museli mať oblečené to ich dlhé pyžamo, pracovali aj v najväčších horúčavách. Vodu nedostávali, kradli nám ju, keď sa dostali do blízkosti našej bunky, kde sme ju mali uloženú. Nevadilo nám to, lebo sme za ňu neplatili a aj sme ich ľutovali,“ opisuje svoju pracovnú skúsenosť v Katare Alex. 

Toto kritizovala aj BBC

Britská televízna stanica otvárací ceremoniál MS v Katare odsunula do virtuálneho priestoru, v televizii sa vysielala beseda, ktorá okrem iného kritizovala aj katastrofálne podmienky, v ktorých pracujú otroci z tzv. tretieho sveta. 

Na MS vo futbale to naozaj vrie! Západ kritizuje, Angličania chcú dávať lekcie morálky, FIFA sa bráni
Na Majstrovstvách sveta vo futbale, v Katare, to vrie! BBC neodvysielala slávnostný otvárací ceremoniál, FIFA kritizuje postoj Západu. Angličania chcú nastúpiť s dúhovou páskou a dávať lekcie morálky. Prvé momenty po odštartovaní Majstrovstiev... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Nechápe, načo majú stroje

Hoci sa FIFA bráni, Alex Triebeľ potvrdzuje, že Katarčania sú vo všeobecnosti voči cudzincom dosť povýšeneckí. Robotníci z Indie, Bangladéša, Nepálu, či Srí Lanky robili najťažšie práce a boli za ne veľmi zle platení:

„V podstate pracovali ako otroci. Dostávali najhoršie práce, málo im platili. Videl som niekoľko stoviek mužov, ako na slnku kopú nejaký kanál. Viete si predstaviť rad kopáčov, ktorého koniec sa stráca v diaľke? Nechápem, prečo to nerobili bagrom. Verím, že tam veľa ľudí umrelo.“ 

REFERENDUM: Zo zahraničia sa dá hlasovať poštou, NEZABUDNITE však na TOTO!
Hlasovať v januárovom referende sa dá aj zo zahraničia, a to v predstihu zaslaním hlasovacieho lístka poštou. Treba o to však požiadať do piatka (2. 12.). Ak chcú v referende hlasovať občania s trvalým pobytom v SR, musia sa ozvať svojej obci, tí... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik