Problémy so západnými húfnicami (VIDEO)
27 | 11 | 2022 I Milan Laca

Spojené štáty americké čelili problému zlyhania diel, dodaných na Ukrajinu.

Delá, ktoré Spojené štáty a ich spojenci dodávajú Ukrajine, sú neustále poškodzované. To sa stalo problémom Pentagonu, píše New York Times, s odvolaním sa na amerických a ukrajinských predstaviteľov.
Opotrebujú sa
Ukrajinskí vojaci vypália denne tisíce nábojov na ruské ciele pomocou špičkových zbraní, dodaných Spojenými štátmi a ich spojencami. Ale tieto zbrane sa po mesiacoch nadmerného používania pokazia, poškodia, alebo zničia v boji, píšu noviny.
Obraz národnej jednoty sa RÚCA: Zelenskyj sa pustil do VLASTNÝCH!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
Problém 
Tretina z približne 350 húfnic západnej výroby, darovaných Kyjevu, už bola znefunkčnená, vyhlásili predstavitelia ministerstva obrany USA a ďalšie zdroje, ktoré sú oboznámené s ukrajinskými obrannými potrebami. Výmena hlavní húfnic je nad možnosti vojakov v poli. Stala sa preto prioritou európskeho velenia Pentagonu, ktoré zriadilo v Poľsku opravovňu. Delostrelecké zbrane západnej výroby boli pre ukrajinských vojakov záchranou.
 
Minula sa im  totiž munícia pre ich vlastné húfnice zo sovietskej éry. Ich udržiavanie v chode sa stalo pre spojencov Ukrajiny rovnako dôležitým ako zabezpečenie dostatku munície. Keď bola krátko po invázii  munícia pre ukrajinské delá zo sovietskej éry, strieľajúce 152 mm náboje, nedostatková, húfnice NATO, strieľajúce náboje 155 mm sa stali jednou z najdôležitejších zbraní Ukrajiny.
Húfnica M777 v akcii

Koľko dali

Pentagon dodal  na Ukrajinu 142 húfnic M777, čo je dosť na vybavenie asi ôsmich práporov. „Ukrajinské ozbrojené sily ich použili na ostreľovanie nepriateľských jednotiek salvami 155-milimetrových nábojov a na ničenie veliteľských stanovíšť malým počtom veľmi presných nábojov,“ píšu noviny.

Aliancia sa snaží 
NATO aktívne dodáva zbrane Kyjevu a vyčleňuje na to desiatky miliárd dolárov. Dodali  už americké  húfnice M-777, nemecké samohybné delostrelecké lafety PzH 2000, poľské samohybné delá Krab, francúzske samohybné delá CAESAR a slovenské húfnice Zuzana. 
 
Na Ukrajinu sa ženie ARMAGEDON! (VIDEO)
Obrovské kolóny ruských tankov s bielou zimnou kamuflážou mieria do Charkovskej oblasti a do Bieloruska! Kyjev horúčkovito buduje sústavu betónových opevnení! Generálny štáb Ruskej armády rozhodol po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostného výboru... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik