Obraz národnej jednoty sa RÚCA: Zelenskyj sa pustil do VLASTNÝCH!
26 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla. 

Po ničivom ruskom ostreľovaní ukrajinskej energetickej infraštruktúry Ukrajina zriadila tisícky takzvaných "centier neporaziteľnosti", kde majú ľudia prístup k teplu, vode či internetovej a mobilnej sieti.

Vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu však Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom. "Žiaľ miestne úrady nepostupovali dobre vo všetkých mestách. Sťažnosti sú najmä v Kyjeve... Mierne povedané, je potrebné toho urobiť viac," povedal s tým, že úroveň dostupných služieb v Kyjeve nie je postačujúca.

"Prosím, venujte tomu pozornosť – ľudia v Kyjeve potrebujú viac podpory... mnohí sú bez prúdu 20 alebo dokonca 30 hodín. Od úradu starostu očakávame kvalitnú prácu," uviedol.

Zelenskyj tiež kritizoval tých, ktorí podľa neho klamali vo svojich oficiálnych správach, podrobnosti však neuviedol. Doteraz bolo zriadených viac než 4000 takýchto centier.

Zo strany Zelenského išlo o nezvyčajné výroky, pretože sa počas vojny snažil pestovať obraz národnej jednoty a zvyčajne na adresu svojich predstaviteľov nešetrí chválou, všíma si agentúra Reuters.

Vitalij Kličko (51), bývalý boxerský šampión, bol za starostu Kyjeva zvolený v roku 2014. Jeho úrad na Zelenského vyjadrenia doposiaľ bezprostredne nereagoval.

Prázdne obchody v Kyjeve, odchod ľudí z mesta...
Ukrajinské médiá informovali o prázdnych regáloch v obchodoch s potravinami v Kyjeve. Obyvatelia ukrajinského hlavného mesta skupujú potraviny, regály s chlebom sú prázdne, informovala ukrajinská internetová stránka Strana.ua vo svojom Telegrame.... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Milan Laca

V sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev boli bez dodávok elektriny naďalej desaťtisíce ľudí. Tamojšia vojenská správa spresnila, že v sobotňajších dopoludňajších hodinách postihoval výpadok prúdu približne 130.000 obyvateľov Kyjeva. Opravné práce by mali byť ukončené do 24 hodín.

Naopak, dodávky vody sa už v ukrajinskom hlavnom meste podarilo obnoviť, uviedli úrady. Problémy so zásobovaním vodou sa môžu podľa nich vyskytnúť ešte na najvrchnejších poschodiach výškových obytných budov.

Desiatkami rakiet a riadených striel sa Rusko tento týždeň v stredu zameralo na ostreľovanie energetickej infraštruktúry Ukrajiny a spôsobilo na nej vážne škody, pripomína DPA. Aj v mnohých iných častiach krajiny zlyhali dodávky elektriny, vody a tepla. Vzhľadom na začiatkom zimy je situácia na mnohých miestach v krajine dramatická.

Európa ZÚRI! USA ZARÁBAJÚ na problémoch EÚ
Putin, zdá sa, dosiahol svoje! Európa konečne začína obviňovať USA, že profitujú z vojny! Predstavitelia EÚ útočia na Joea Bidena pre závratne vysoké ceny plynu a obchod so zbraňami. Vojna na Ukrajine už vážne hrozí zničením jednoty Západu.... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik