Európa ZÚRI! USA ZARÁBAJÚ na problémoch EÚ
26 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Putin, zdá sa, dosiahol svoje! Európa konečne začína obviňovať USA, že profitujú z vojny! Predstavitelia EÚ útočia na Joea Bidena pre závratne vysoké ceny plynu a obchod so zbraňami. Vojna na Ukrajine už vážne hrozí zničením jednoty Západu. Najnovšie chce hovoriť s Bidenom Macron.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce hovoriť o obavách Európy z dôsledkov amerických priemyselných dotácií a daňových úľav počas rokovaní s prezidentom Joeom Bidenom na budúci týždeň vo Washingtone. Vyhlásil to v piatok vysokopostavený francúzsky predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný. 

Macron poukáže na riziká pre európsku ekonomiku vyplývajúce z amerického zákona o redukcii inflácie (Inflation Reduction Act, IRA), ktorý Biden podpísal v auguste. A "vyvodí z rozhovorov potrebné závery pre nás ako Európanov", povedal vysoký poradca Macrona pod podmienkou zachovania anonymity.

Spojenci či nie? Brusel v panike

Zákon, ktorý má urýchliť prechod USA na nízkouhlíkové hospodárstvo, obsahuje dotácie na zelenú energiu vo výške približne 370 miliárd USD (356,63 miliardy eur), ako aj zníženie daní na elektrické autá a batérie vyrobené v USA.

"Nemôžeme riskovať ďalšiu deindustrializáciu v Európe v čase, keď sa snažíme o reindustrializáciu," povedal novinárom Macronov poradca. Najväčšie obavy podľa neho vyvoláva "repatriácia amerických investícií v Európe".

ŠOKUJÚCE! Europoslancom NEJDE o mier, chcú predlžovať vojnu na UKRAJINE
Aktuálne rozhodnutia bruselských úradníkov skutočne neprispievajú k mieru na Ukrajine. Príkladom je schválená rezolúcia Európskeho parlamentu o zaradení Ruska medzi štáty, ktoré sponzorujú terorizmus. Spomínané vyhlásenie nemá vôbec žiadnu právnu... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Macronova návšteva bude prvou zahraničnou štátnou návštevou od nástupu Bidena do úradu, keďže pandémia ochorenia COVID-19 obmedzila stretávanie.

Hoci podľa Macrona v zákone, ktorý sa považuje za jeden z Bidenových hlavných legislatívnych úspechov, nie je možné urobiť žiadne zásadné zmeny, dúfa, že sa mu podarí získať "výnimky" pre európsky priemysel.

"Vieme si predstaviť, že americká administratíva bude súhlasiť s výnimkami pre určitý počet európskych priemyselných odvetví, možno rovnakým spôsobom, ako to robí v prípade Kanady a Mexika," dodal poradca.

Macron už dlho presadzuje zákon Buy Europe Act, ktorý by spotrebiteľom a vládam ponúkal stimuly a podporu pri nákupe zariadení vyrobených v Európskej únii (EÚ). Tento nápad však naráža na odpor krajín ako Holandsko a Nemecko, ktoré sa obávajú nákladov a vplyvu na obchod.

Po mesiacoch VOJNY začína PUTIN LÁMAŤ ZÁPAD!
Európa konečne začala obviňovať USA, že profitujú z vojny! Predstavitelia EÚ útočia na Joea Bidena pre závratne vysoké ceny plynu a obchod so zbraňami. Vojna na Ukrajine už vážne hrozí zničením jednoty Západu, píšu korešpondenti portálu POLITICO -... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Frustrovaná Európa

Priemyselná politika USA vyvolala napätie medzi Bruselom a Washingtonom. Krajiny Únie sú tiež frustrované z obrovských ziskov, ktoré generujú americkí exportéri energií vďaka dodávkam skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári.

"Európa dáva a trpí najviac, pokiaľ ide o sankcie proti Rusku," povedal francúzsky predstaviteľ. "Vidíme riziko vzniku priepasti medzi Európou a Spojenými štátmi," dodal a zdôraznil potrebu novej "synchronizácie".

Macron by mal pricestovať do Washingtonu v utorok (29.11.) večer pred začiatkom dvojdňového oficiálneho programu, v rámci ktorého ho čaká vo štvrtok (1.12.) štátna návšteva v Bielom dome.

Vzťahy medzi Macronom a Bidenom vážne zasiahol už spor o dodávku ponoriek Austrálii v roku 2021, ale odvtedy došlo k ich obnoveniu, pričom obaja prezidenti sa pravidelne rozprávali a stretávali.

Spamätajú sa SLEPÍ europoslanci? NIE! Až keď sa EÚ stane ÚPLNE ZÁVISLOU od USA
Alebo to je zámer európskych poskokov Ameriky? V každom prípade, presahujúcim efektom rusko-ukrajinského konfliktu je nárast ďalších a ďalších problémov EÚ. Bežní Európania majú obavy z toho, aká tuhá môže byť táto zima, no napriek tomu niektorí... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik