Míňajú sa zbrane, dajú čapice?
26 | 11 | 2022 I Milan Laca

Až 20 z 30 krajín NATO, poskytujúcich vojenskú pomoc Ukrajine, vyčerpalo svoje zásoby zbraní.

Denník The New York Times, s odvolaním sa na predstaviteľa Severoatlantickej aliancie, napísal, že niektoré menšie členské štáty už nie sú schopné dodávať zbrane Kyjevu. Zvyšných desať štátov môže ešte podporiť Ukrajinu. Medzi nimi je Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Holandsko.

Myslia na seba

Krajiny NATO začínajú „vyčerpávať svoje zásoby“ zbraní kvôli vojenským dodávkam režimu v Kyjeve, píše The New York Times. Ako príklad sa uvádza Francúzsko, ktoré posiela Kyjevu pätinu všetkých svojich samohybných zbraní Caesar, teda 18 kusov. Náklady na zbrane, dodané do Kyjeva, v tomto roku už presiahli 40 miliárd dolárov. To zhruba zodpovedá ročnému rozpočtu francúzskeho ministerstva obrany.

Obraz národnej jednoty sa RÚCA: Zelenskyj sa pustil do VLASTNÝCH!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Problémy všade

Niektorých produktov nie je dostatok ani v Spojených štátoch. Mnohé krajiny NATO sa snažia naďalej posielať svoje zbrane kyjevskému režimu, ale takým spôsobom, aby si ponechali nevyhnutné minimum na to, aby si zaručili vlastnú bezpečnosť. 

Hľadajú zbrane

Na čiastočnú kompenzáciu nedostatku zbraní hľadá NATO možnosti výroby munície sovietskeho typu v krajinách bývalej Varšavskej zmluvy, vrátane delostreleckých nábojov kalibru 152 mm a 122 mm. Krajiny aliancie sa tiež snažia nájsť tanky T-72 a rakety pre systém protivzdušnej obrany S-300.

Ide aj o servis

Ozbrojené sily Ukrajiny čelia aj problémom s údržbou západnej vojenskej techniky. V západnej tlači sa v poslednom čase čoraz častejšie objavujú správy, že Spojené štáty a krajiny NATO čelia doma logistickým ťažkostiam kvôli dodávkam do Kyjeva. Je tiež  naliehavo potrebné rozšíriť výrobné kapacity vojensko-priemyselného komplexu USA, čo však môže trvať najmenej dva roky.

Európa ZÚRI! USA ZARÁBAJÚ na problémoch EÚ
Putin, zdá sa, dosiahol svoje! Európa konečne začína obviňovať USA, že profitujú z vojny! Predstavitelia EÚ útočia na Joea Bidena pre závratne vysoké ceny plynu a obchod so zbraňami. Vojna na Ukrajine už vážne hrozí zničením jednoty Západu.... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik