LAVÍNA BOJKOTU lekárov sa spustila! Čaputová posiela JASNÝ ODKAZ VLÁDE!
25 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Kolaps zdravotníctva na Slovensku začína. Výpoveďami z decembrových služieb reagovali hromadne lekári na celom Slovensku na ponuku na takzvané stabilizačné príspevky pre lekárov ministra financií Igora Matoviča, s ktorou prišiel v stredu 23. novembra. Prezidentka Zuzana Čaputová dala vo svojom statuse na sociálnej sieti jednoznačne najavo, na ktorej strane stojí!

Lavína sa spustila

K viac ako 2 100 lekárom vo výpovediach sa pridali ďalší lekári, ktorí masovo vypovedali decembrové služby v nemocniciach. „V Žilinskej nemocnici vypovedali decembrové služby viaceré oddelenia, konkrétne lekári z ARO, traumatológie, RTG, interného a chirurgie. Obdobná situácia bude po víkende v Košiciach,“ povedal podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

V Trnave k dnešnému dňu vypovedalo 24 lekárov z decembrových služieb, ešte dramatickejšie je to v bratislavskom Ružinove, kde napríklad na ARO zostali traja lekári. Práve to je najväčším oddelením v nemocnici a pracuje v ňom okolo 50 lekárov.

„V Prešove vypovedali decembrové služby lekári z ortopédie, anesteziológie, pediatri, internisti ale i traumatológovia,“ hovorí podpredseda odborárov a dodáva, že „situácia je veľmi vážna, ale lekári sa chcú dohodnúť s vládou a pracovať v takých podmienkach, v ktorých dokážu poskytovať pacientom adekvátnu zdravotnú starostlivosť“.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

TOTO DOSIAHLI MATOVIČ A HEGER! Ďalší lekári vypovedali služby na december
K lekárom, ktorí vypovedali decembrové služby v slovenských nemocniciach, sa pridali ďalší. Mali tak urobiť v reakcii na zámer ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zaviesť stabilizačný príspevok. TASR o tom v piatok informoval šéf Lekárskeho... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Je najvyšší čas na dohodu

"Viackrát som sa vyjadrila, že lekári volajú po zlepšení podmienok v našom zdravotníctve oprávnene," pripojila sa prezidentka na stranu lekárov a ich požiadaviek.

Podľa Čaputovej sa lekárske odbory a vláda dostali do bodu, kedy existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa.

"Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je," uzavrela hlava štátu krátky status.

Odvolať Lengvarského!

Mezitým komunita 17.403.339 aktívnych občanov CitizenGO žiada odvolanie ministra zdravotníctva Lengvarského a spísali aj petíciu.

"Poslanci NR SR, odvolajte ministra zdravotníctva Lengvarského. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, Boris Kollár, vážené poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky, vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, žiadame vás, aby ste odvolali Vladimíra Lengvarského (nom. Oľano) z postu ministra zdravotníctva SR," píše CitizenGO. 

AKTUÁLNE! ČAKÁ Slovensko NÚDZOVÝ STAV?
Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina. "Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik