Budeme mrieť od zimy?
25 | 11 | 2022 I Milan Laca

Európa predpovedá prudký nárast úmrtí v zime v dôsledku cien elektriny.

Vysoké ceny plynu a elektriny môžu túto zimu v Európe viesť k prudkému nárastu úmrtí, píše britský magazín The Economist.

A nielen to...

Situáciu môžu ovplyvniť aj zlé poveternostné podmienky, následky pandémie a závažnosť sezónnej chrípky. Podľa výskumu novín,  môže byť počas teplej zimy nárast počtu úmrtí obmedzený na 32 000 osôb nad historickým priemerom. V prípade studenej zimy sa počet úmrtí môže zvýšiť až na 335 000 osôb.

Takto vyzerá zničený plynovod
Dánska televízia ukázala prvé zábery poškodeného Nord Streamu v dánskej zóne. Televízny kanál TV2/Bornholm zverejnil prvé zábery poškodenej časti plynovodu Nord Stream 2, natočené pomocou podvodného dronu. Čakali Podľa kanála, vysielateľ čakal... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Milan Laca

Choroby kosia

V článku sa tiež píše, že v zime sa vo Veľkej Británii úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby zvyšuje o 26 percent. Počet prípadov SARS sa zvyšuje o tri štvrtiny. Kvôli chladu ľudia trávia viac času v uzavretých priestoroch, kde sa prenos mikróbov zrýchľuje, uvádzajú autori. Nízka teplota zvyšuje krvný tlak, čo hrozí zvýšením počtu mozgových príhod.

Horšie je v teplých krajinách

Podľa článku je rozdiel v sezónnej úmrtnosti väčší v teplých krajinách ako v studených. Preto v Portugalsku  zomiera týždenne v zime o 36 percent viac ľudí ako v lete, zatiaľ čo vo Fínsku len o 13 percent viac. V chladnejších krajinách je totiž kúrenie a izolácia v lepšom stave ako v teplejších.

Nemci vytriezveli? 

Kancelár  Olaf Scholz 12. novembra vysvetlil neochotu Nemecka uvaliť sankcie na plyn z Ruska. Berlín, podľa neho,  k takémuto kroku pristúpil zámerne, pretože pochopil, že mnohé krajiny sú od ruských dodávok závislé na 80-90 percent. Zároveň doplnil, že Nemecko dostalo z Ruska len polovicu celkového objemu plynu a teraz ho nedostáva vôbec.

Odporúčaných osem pohárov vody denne je pre väčšinu ľudí priveľa
Odporúčanie vypiť počas dňa osem pohárov vody je pre mnohých ľudí priveľa a navyše nie je ani podložené vedeckými faktami. V štúdii zverejnenej v časopise Science to tvrdia vedci z Aberdeenskej univerzity. Osem pohárov vody denne sa už dlhé roky... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik