Takto vyzerá zničený plynovod
25 | 11 | 2022 I Milan Laca

Dánska televízia ukázala prvé zábery poškodeného Nord Streamu v dánskej zóne.

Televízny kanál TV2/Bornholm zverejnil prvé zábery poškodenej časti plynovodu Nord Stream 2, natočené pomocou podvodného dronu.

Čakali

Podľa kanála, vysielateľ čakal niekoľko týždňov na povolenie od dánskeho námorného úradu použiť dron a „nakrútiť novú časť európskej histórie“. Trojminútové video, zverejnené TV2/Bornholm, ukazuje plynovod s dierou na konci.

Aj Británia má zábery

Producent britskej televízie BBC už predtým  zverejnil na svojom účte na Twitteri video, ktoré ukazuje zničený Nord Stream po sabotáži. Na jednom z úsekov potrubí sa podľa neho odtrhlo 50 metrov potrubia.

Ukrajina má plán! Zvyšuje poplatky za tranzit ruskej ropy do východnej Európy
Ukrajina plánuje v budúcom roku zvýšiť poplatky za tranzit ruskej ropy cez ropovod Družba do východnej Európy pre útoky ruskej armády, ktoré zasiahli dodávky elektriny v krajine. Prevádzkovateľ ukrajinskej siete ropovodov Ukrtransnafta informoval... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Sabotáž

26. septembra zaznamenali škody a úniky plynu na troch vedeniach Nord Stream a Nord Stream 2. Seizmológovia zaregistrovali dva výbuchy pozdĺž trás plynovodov. Ruská FSB začala vyšetrovať  prípad medzinárodného terorizmu. Švédska prokuratúra tiež začala vyšetrovanie incidentov. Ruský Gazprom v októbri spresnil, že poškodené plynovody boli na veľkú vzdialenosť naplnené morskou vodou.

Podozrievajú Britov

29. októbra ruské ministerstvo obrany oznámilo, že predstavitelia britského námorníctva boli zapojení do plánovania sabotáže na Nord Streame. Neskôr šéf britskej kontrarozviedky MI-5 Ken McCallum povedal,že vyhlásenia o možnom zapojení Británie do incidentov s plynovodmi Nord Stream a Nord Stream 2 nie sú pravdivé.

EÚ s tým nemá nič...

Európska komisia si je vedomá vyhlásenia Švédska o sabotáži na Nord Stream.  EK nie je zapojená do vyšetrovania, ale berie bezpečnosť kritickej infraštruktúry EÚ veľmi vážne, vyhlásil hovorca komisie Eric Mamer na brífingu v Bruseli. Švédska bezpečnostná služba predtým povedala, že vyšetrovanie incidentu na Nord Streame ukázalo, že išlo o sabotáž, zdokumentované bolo značné poškodenie plynovodov v dôsledku výbuchov.

Von der Leyenová: EÚ pripravuje deviaty balík sankcií voči Rusku
Európska únia intenzívne pracuje na deviatom balíku sankcií voči Moskve za ruskú agresiu voči Ukrajine. Počas návštevy Fínska to vo štvrtok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR na základe správy agentúry... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik