Minister financií Igor Matovič škodí celej situácii, tvrdí šéf LOZ Visolajský
24 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Lekárski odborári vyzývajú politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve a prišli k rokovaciemu stolu. Na žiadnych nových požiadavkách netrvajú. Vo štvrtok to uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) podľa neho škodí celej situácii. Stabilizačný príspevok, ktorý navrhol, nerieši problém slovenských nemocníc. Zastabilizuje len personál, ktorý už v nemocniciach je, a problém s ich nedostatkom to nerieši. "Chceme nastaviť systém odmeňovania lekárov tak, aby to prilákalo medikov, aby prišli lekári z Čiech aj so svojimi skúsenosťami zo zahraničia," povedal Visolajský.

Deklaroval, že on ako lekár odmieta stabilizačný príspevok. Chce radšej nových kolegov, nové sestry a produkciu kvalitných lekárov fakultami.

LOZ a ministerstvo zdravotníctva podľa Visolajského spejú k finálnej dohode. Sú preto prekvapení vyjadreniami Matoviča, ktorý ich snaženie "kompletne hodil do koša". Zároveň ocenil konštruktívny prístup ministra zdravotníctva. Očakáva, že sedem požiadaviek bude pretavených do zákonov a schválených v parlamente.

Kollár nerokuje, iba mudruje

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) verí, že sa vláda s lekárskymi odborármi dohodne na riešení situácie v zdravotníctve.

"Verím, že sa s lekármi dohodneme. Pacienti musia byť pre nás všetkých na prvom mieste," vyhlásil šéf parlamentu na sociálnej sieti.

AKTUALIZOVANÉ Vyjednávanie s lekármi STROSKOTALO! Čaká nás KATASTROFA?
Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Snaha o... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik