Jaroslav Naď neprezradí ani TO, čo nie je utajené! Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že minister Naď má zlatú baňu
22 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Jaroslav Naď, ako člen hnutia OĽaNO, ktoré sa hrdí a pýši tým, že je najviac protikorupčnou stranou bude mať čo vysvetľovať. Zdá sa! Počas funkčného obdobia ministra Naďa,  ktoré ešte trvá bolo na Ministerstve obrany (MO) SR uzatvorených už 50 utajovaných zmlúv. Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR za stranu HLAS - SD tvrdí, že minister Naď má zlatú baňu!

Minister Naď zdá sa pokračuje v praxi svojich predchodcov a zrejme mu uniká aj to, že súdy už napríklad v prípade rezortu jeho kolegu, Romana Mikulca, ministra vnútra rozhodli o tom, že informácie o dodávateľoch a sumách nie sú utajovanou skutočnosťou. 

Zmluvy s citlivým charakterom

Na silových ministerstvách je množstvo zmlúv s citlivým charakterom. Medzi také patria kontrakty na dodávky zbraní či zbraňových systémov a pri nich sa nezverejňujú ani základné informácie. V prípade základných informícií ale nejde o citivé informácie a v minulosti zverejňovanie základných informácií avizoval napríklad aj samotný Jaroslav Naď, minister obrany.

Ale, nestalo sa tak!

Tlačový odbor MO SR totiž informoval, že od Naďovho nástupu bolo uzatvorených 50 utajených zmlúv, ktoré neuzatvorilo Vojenské spravodajstvo. (tajná služba v pôsobnosti MO SR, pozn. red.)

„Ministerstvo obrany Slovenskej republiky uznáva a ctí jeden zo základných princípov zákona o slobode informácií, podľa ktorého všetky informácie, ktoré nie sú tajné podľa iných zákonov, sú verejne prístupné. Transparentnosť je však na druhej strane obmedzená presne vyšpecifikovanými okruhmi,"povedala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

NAĎ sa naďalej zbavuje slovenského vojenského ARZENÁLU!
Ukrajina si prevzala siedmu húfnicu Zuzana 2, čoskoro pošleme aj ôsmu, teší sa Naď. Ukrajina si prevzala siedmy kus objednanej húfnice Zuzana 2. V dohľadnej dobe odovzdajú aj posledný ôsmy kus techniky, ktorý štátna akciová spoločnosť... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Musia zabezpečiť ochranu údajov

„Ministerstvo obrany nie je vecne príslušné vyjadrovať sa k sprístupňovaniu informácií finančným riaditeľstvom. Ministerstvo obrany ako pôvodca utajovaných zmlúv (utajovaných skutočností) musí v zmysle zákona zabezpečiť ochranu utajovaných zmlúv najmä tým, že neumožní prístup nepovolanej osobe k týmto zmluvám,“zdôvodnila Kovaľ Kakaščíková kontrast medzi sprístupňovaním údajov o zmluvách zo strany Imreczeho a Naďa.

Naď k Nežnej revolúcii: TOTO by ste nečakali!
Deň boja za slobodu a demokraciu je sviatok, z ktorého sa politici každý rok snažia vytĺcť kapitál a aspoň trochu sa cez neho zviditeľniť. Pred kameru sa postavil aj minister obrany Jaroslav Naď. Skutočnú demokraciu sme dosiahli až MY! Naď sa... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Pred vyše dvoma rokmi mal minister iný názor

Aktuality sa ministra obrany Naďa v apríli 2020 pýtali, či si vie predstaviť zverejnenie informácií o dodávateľovi a sume zmluvy, ak by samozrejme nešlo o Vojenské spravodajstvo (VS).

„Pri ministerských zmluvách áno, predpokladám, že to tak už začína fungovať. V prípade VS však nemôžeme ísť do otvorenejšieho postupu,“odpovedal minister obrany, ktorý bol v tom čase vo funkcii asi mesiac.

Dnes je všetko inak - netranparentnosť MO SR kritizoval aj Útvar hodnoty za peniaze. Ten nesúhlasil s utajovaním jednotkových cien pri nákupe transportérov.

Naď sa bráni

„Kým za Gajdoša či Glváča utajovali všetko, aby mohli ísť napriamo a kradnúť, tak dnes sa utajujú iba veci, ktoré majú utajované informácie, alebo systémy. Nuž a tie nemôžeme zverejňovať, pretože niektoré majú tak špecifických dodávateľov, že by sme už oznámením, že sme s nimi uzavreli zmluvu, dali potenciálnym nepriateľom vedieť, čo sme obstarali. Zásadný rozdiel je v tom, že zmluvy na Patrie či Cv90, či radary či BlackHawky za mna budú / sú zverejnené. Utajili sme iba a len zmluvy s utajovanými technológiami,“ vyjadril sa minister Jaroslav Naď.

Aktuálnu verziu Nariadenia MO SR s názvom Zoznam utajovaných skutočností pritom podpisoval 3. marca ešte minister Gajdoš (SNS) v súlade so zákonom 215/2004, jeho nariadenie nadobudlo účinnosť 1. júna 2020.

Úplne iný názor, ako Naď, má na celú vec Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR za stranu HLAS - SD

Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sietit tvrdí, že minister Naď má zlatú baňu.

"Niekto berie ministerský post ako službu občanom, niekto ako životnú šancu poriadne zarobiť. Minister Naď si evidentne zvolil tú druhú možnosť," dodal Matúš Šutaj Eštok.

Video:

Minister obrany vie čo chce!
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) sa v stredu pripojil k online rokovaniu tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny. Témami stretnutia vo formáte ministrov obrany bola aktuálna situácia na bojisku aj potreby Ukrajiny v oblasti poskytovania... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik