Český expremiér Paroubek: Kedy sa milióny Ukrajincov začnú SŤAHOVAŤ smerom NA ZÁPAD?
23 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Bývalý premiér Českej republiky  Jiří Paroubek sa vo svojom komentári pýta, kedy a ktorým smerom sa pohnú milióny Ukrajincov, keď bude Rusko pokračovať vo svojej stratégii ničenia energetických zariadení na Ukrajine. Odpoveď je jasná, čoskoro a na Západ. Už v prvej vlne migrácie, mali vlády Slovenskej aj Českej republiky obrovské problémy. Kto utečie z Ukrajiny a akú záťaž pre západné krajiny to bude predstavovať, vysvetlil Paroubek vo svojom komentári. A naša vláda MLČÍ!

Vojna na Ukrajine jednoznačne vstúpila do novej fázy. Nový veliteľ ruských vojsk na Ukrajine, generál Surovikin, je tvrdý vojak a dobrý stratég, podľa povestí, ktoré mu predchádzali od jeho pôsobenia v Sýrii. V tomto sa podobá niektorým z úspešných sovietskych maršálov druhej svetovej vojny. A je tiež nemilosrdným vojakom.

Ruské velenie dospelo k záveru, že pozičné boje v situácii, keď sa palebná sila ukrajinskej armády neustále posilňuje dodávkami moderných zbraní z krajín po celom Západe, nie sú spôsobom, ako ukončiť vojnu. Samozrejme, tieto boje s posledným ukrajinským vojakom plne vyhovujú Spojeným štátom, ktorých strategickým cieľom je čo najviac oslabiť Rusko.

Je však otázne, do akej miery táto zvláštna vojna vyhovuje európskym krajinám vrátane Českej republiky. Výsledkom vojny sú hlavne milióny utečencov za západnými ukrajinskými hranicami (z toho asi 400 000 v našej krajine), osem kôl sankcií proti Rusku, ktoré okrajovo zasiahli ruskú ekonomiku a výrazne ekonomiku európskych krajín.

NEVHODNÉ pre maloletých! Nové dôkazy o VOJNOVÝCH ZLOČINOCH Ozbrojených síl UKRAJINY (VIDEO)
Na internete sa objavilo nové video, v ktorom ukrajinskí militanti dobíjajú bezmocných zranených ruských vojakov. Existujú nové dôkazy o porušovaní Ženevského dohovoru militantmi Ozbrojených síl Ukrajiny. Na záberoch z nového videa natočeného... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

V dôsledku medziročného nárastu cien komodít – energetických surovín, poľnohospodárskych výrobkov a priemyselných kovov – došlo k prudkému nárastu cien priemyselných výrobkov, stavebných prác a, čo je pre obyvateľstvo najbolestivejšie, spotrebiteľských cien. Inflácia dosiahla dvojciferné hodnoty. To všetko hlavne v dôsledku vojny.

Veľmi starostlivé a podceňované odhady českých úradov hovoria, že tento rok reálne príjmy ľudí v našej krajine klesnú o viac ako 8%. Tento pokles vidím skôr na úrovni medzi 12 - 15 %.

Rusi narobili Ukrajincom veľké škody
Rusko poškodilo raketami takmer všetky tepelné a vodné elektrárne na Ukrajine. Po šiestom masívnom raketovom útoku Ruska na ukrajinský energetický systém minulý týždeň, nezostali na Ukrajine nedotknuté prakticky žiadne veľké tepelné a vodné... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Milan Laca

V nedávnom prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra CVVM, 52 % respondentov uviedlo, že je ťažké vyžiť.

Ďalší prieskum inej agentúry zistil, že štvrtina občanov nepokrýva svoj súčasný príjem ani výdavky na domácnosť. Z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra STEM pre Českú spořitelnu, vyplynulo, že takmer dve pätiny občanov žijú zo svojich príjmov od výplaty k výplate bez toho, aby si mohli vytvoriť akékoľvek finančné rezervy pre nepriaznivé budúce situácie.

V tejto situácii energetické spoločnosti v našej krajine dokonca zvyšujú ceny plynu a elektriny a od Nového roka môžeme očakávať ďalší nárast cien týchto komodít.

Nová fáza vojny na Ukrajine

Po ukrajinskom útoku na Kerčský most, ktorý spája ruskú pevninu s Krymom, začali ruské jednotky intenzívne raketové útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Najmä energetické a distribučné siete, logistické centrá, sklady pohonných hmôt. Cieľom týchto útokov je znehybniť zázemie ukrajinskej armády a spôsobiť rozsiahle výpadky elektriny, tepla, paliva a vody, čo v mestách prakticky akéhokoľvek rozsahu, a najmä v mestách ako Kyjev a Charkov, bude znamenať nútený exodus obyvateľov z týchto miest. Čiastočne stále na ukrajinskom vidieku, ale prevažne západne od ukrajinských hraníc.

Koniec koncov, ukrajinský prezident Zelenskyj tiež vyjadril tento názor a povedal, že Ukrajinci by v súčasnej situácii mali zvážiť opustenie krajiny z dôvodu hroziacich výpadkov prúdu. Jednoducho povedané, situácia je pre ukrajinské obyvateľstvo dosť kritická a bráni normálnemu životu ľudí.

Rusko znova UDRELO raketami...
Bombardéry Ruskej federácie odpálili najmenej 15 rakiet na Ukrajinu. Rusko zdvihlo do vzduchu strategické bombardéry Tu-95. Krátko popoludní 23.11.2022 uskutočnili najmenej 15 štartov rakiet. Kde udreli Šéf Mykolajivskej oblasti Vitaly Kim v... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Milan Laca

Je zaujímavé, že prezident Zelenskyj a jeho západní podporovatelia nevyvodzujú záver, ktorý je potrebné vyvodiť zo zúfalej situácie obyčajných ľudí na Ukrajine. Jediným možným rozumným záverom a riešením sú mierové rokovania, ktoré zabránia veľmi pravdepodobnej ofenzíve ruských vojsk. To sa pravdepodobne stane tak, ako to urobila ruská armáda v iných vojenských konfliktoch (Napoleonove a Hitlerove jednotky boli napadnuté Rusmi v čase silného mrazu, ktorý možno očakávať už budúci mesiac). Aj z tohto dôvodu by bolo rozumné začať rokovania s Ruskom, pretože podmienky, ktoré vyplynú z mierových rokovaní, budú nepochybne závisieť od územia, ktoré budú mať obe armády v čase začatia rokovaní pod svojou kontrolou.

Súčasné predstavy ukrajinského vedenia a tiež naivných západných politikov o mieri, čo bude znamenať odchod ruských vojsk z celej Ukrajiny vrátane Krymu a platenie astronomických súm reparácií, pochádzajú z ríše snov a rozprávok. K takémuto scenáru by mohlo dôjsť len v prípade bezpodmienečnej kapitulácie Ruska.

Česká diplomacia a česká vláda by tiež mali prestať snívať o tomto krásnom, ale klamlivom sne o veľkom víťazstve Ukrajiny a Západu nad Ruskom...

Dopady na Českú republiku

Už v tejto chvíli je zničená podstatná časť ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Medzitým sa teploty na Ukrajine pohybujú okolo nuly. Ale do týždňa alebo 14 dní sa môžu v tomto období pohybovať ako obvykle, pod mínus 10 stupňov Celzia. A potom sa začne masívny exodus ľudí z Ukrajiny.

Otázkou je, koľko nových utečencov je naša republika ešte schopná absorbovať. Vláda nezvládla dobre ani prvú vlnu utečencov z Ukrajiny. Potenciálne ubytovacie kapacity, ale aj zdravotné a sociálne kapacity ukazujú, že naša kapacita, pokiaľ ide o prijímanie utečencov, sa pohybuje medzi 300 000 a 400 000 ľuďmi. A obávam sa, že tieto čísla sú v tejto chvíli viac-menej naplnené.

Vláda by spolu so Združením regiónov a Úniou miest a obcí mala urýchlene posúdiť, či a aké sú skutočné možnosti pomoci ešte väčšiemu počtu ukrajinských utečencov na území republiky. Koľko utečencov ešte môže republika prijať?

Je zrejmé, že na Ukrajine sa sťahujú najmä chorí ľudia, najmä chronicky choré, matky s deťmi, starší ľudia. Väčšinou ľudia, ktorí budú vytvárať značné nároky na český zdravotný, sociálny a školský systém. A preto aj finančné požiadavky.

Káčer Orbánovi: TOTO je vrchol ľadovca!
Gesto maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mal na futbalovom zápase šál s mapou veľkého Uhorska, treba vnímať v kontexte udalostí. Skonštatoval to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po stredajšom rokovaní vlády. Zároveň pripomenul... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Vláda teraz v tejto súvislosti stojí pred významnými rozhodnutiami. Keď sa pozriem na počty utečencov z Ukrajiny, ktorých prijali krajiny EÚ západne od našich hraníc, musím povedať, že v porovnaní s nimi sme skutočnými lídrami. To znamená, pokiaľ ide o utečencov na 100 000 našich občanov. Krajiny ako Nemecko, Francúzsko by určite mohli prijať oveľa viac utečencov a budú musieť.

Nie sú to státisíce, ale milióny Ukrajincov, ktorí sú v pohybe. Aj z tohto hľadiska by Európska únia, ale aj vlády veľkých európskych krajín, ktoré sú možno schopné (na rozdiel od poľskej vlády alebo vlád pobaltských štátov a českej vlády) racionálne rozhodnutia, hľadať riešenie na rýchle ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine.

Zdroj: Parlamentnilisty.cz

NESKUTOČNÉ! Zelenskyj poďakoval za podporu vo výške 2,5 miliardy eur a potom okamžite oznámil, že čaká na ďalších 18 miliárd
Ukrajinský prezident čaká na podporu AJ v roku 2023. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril svoju vďaku na Twitteri po tom, čo Ursula von der Leyenová v utorok oznámila, že Európska únia poskytne Ukrajine ďalších 2,5 miliardy... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik