NEVHODNÉ pre maloletých! Nové dôkazy o VOJNOVÝCH ZLOČINOCH Ozbrojených síl UKRAJINY (VIDEO)
23 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Na internete sa objavilo nové video, v ktorom ukrajinskí militanti dobíjajú bezmocných zranených ruských vojakov.

Existujú nové dôkazy o porušovaní Ženevského dohovoru militantmi Ozbrojených síl Ukrajiny. Na záberoch z nového videa natočeného pravdepodobne v lete alebo začiatkom jesene ukrajinská armáda strieľala zranených ruských vojakov s červenými páskami na rukávoch.

Rusko chce postaviť pred súd všetky osoby zodpovedné za popravu ruských vojakov vo východoukrajinskom Donbase. Podľa agentúry Reuters to v pondelok na brífingu v Moskve oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko minulý týždeň obvinilo Ukrajinu zo spáchania vojnového zločinu, ktorého sa dopustili ukrajinskí vojaci popravou viac ako desať ruských vojnových zajatcov. Moskva súčasne obvinila Západ, že tento incident ignoruje.   

Kremeľský hovorca dodal, že Rusko bude po páchateľoch pátrať aj vlastnými silami. "Musia byť nájdení a potrestaní," prízvukoval Peskov pred novinármi.

Kyjev obviňuje zastrelených zajatcov
Ukrajina začala vyšetrovanie proti popraveným ruským vojnovým zajatcom. Generálna prokuratúra Ukrajiny začala vyšetrovanie proti zajatým ruským vojakom, ktorých zastrelili príslušnící ozbrojených síl Ukrajiny. Zabitých obvinila zo zrady a... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Milan Laca

Medzičasom denník New York Times (NYT) napísal, že sa mu podarilo potvrdiť pravosť videí natočených v obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a zachytávajúcich ruských vojakov zajatých ukrajinskou armádou.

NYT porovnával zábery z videa so satelitnými snímkami, ktoré poskytla americká spoločnosť Maxar Technologies, a dospel k záveru, že video bolo natočené v obci Makijivka neďaleko mesta Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Novinári z redakcie NYT vysvetlili, že poloha dvora, domu, prístreškov a plotov natočených na videu sa zhodovali so satelitnými snímkami.

 

Zajatci už nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo, pravdepodobne boli všetci ruskí vojaci ťažko ranení.
         
Britská stanica BBC, ktorá o článku NYT tiež informovala, objasnila, že 18. novembra sa na sociálnych sieťach objavili dve videá: prvé z nich obsahuje zábery, ako asi desať ruských vojakov opúšťa dom a so zdvihnutými rukami sa vzdáva príslušníkom ukrajinskej armády v maskovacích uniformách so žltými páskami. Na povel si ľahnú na zem. Video sa náhle preruší, keď do záberu vstúpi iná osoba, zrejme Rus, a zaznie zvuk podobný výstrelu.

Dr. Rohini Haarová, expertka z organizácie Physicians for Human Rights, ktorú NYT kontaktoval so žiadosťou o komentár, sa domnieva, že väčšina ľudí na videu "bola strelená do hlavy". "Sú viditeľné kaluže krvi. To naznačuje, že ich tam jednoducho nechali mŕtvych. Zdá sa, že sa ich nikto nepokúsil odniesť alebo im pomôcť," dodala Haarová.

Upozornila tiež, že zabitie alebo zranenie vojaka, ktorý predtým "zložil zbraň alebo už nemal ochranné prostriedky a dobrovoľne sa vzdal", možno považovať za vojnový zločin.      

Zdroj: čt24.news

Frustrovaní Slováci opäť ZÚRIA! Ukrajina nám za pomoc ide ZVÝŠIŤ prepravné CENY ROPY!
Na Slovensku sa zvykne hovoriť: „Za dobrotu, na žobrotu.“ Toto príslovie bude zrejme naplno platiť od 1. januára budúceho roka, keď spoločnosť Ukrtransnafta, prevádzkovateľ ukrajinskej ropovodnej siete, zvýši tarify za prepravu ropy smerom do... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik