Beňová berie vláde ILÚZIE: Na plán obnovy a odolnosti sa NESPOLIEHAJTE!
23 | 11 | 2022 I Eka Balašková

Monika Beňová (Smer-SD) si myslí, že ak by sa EÚ príliš neuvážene odstrihla od ruských zdrojov energie, môže to ešte viac roztvoriť nožnice medzi životnou úrovňou jednotlivých regiónov. Zároveň upozorňuje, že spoliehať sa na Plán obnovy a odolnosti sa veľmi nemôžeme, pretože jeho účelom nebola podpora v energetickej kríze.

Pritom práve Plán obnovy a odolnosti je to, na čo sa odvolávajú viacerí ministri ako súčasnej vlády počnúc premiérom Hegerom, končiac podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou.

Nezvyšujme riziko nárastu energetickej chudoby

„Obmedzovanie importu energetických zdrojov z Ruska musí prebiehať postupne a to spôsobom, aby sme dokázali ochrániť fungovanie hospodárstva, ale aj životy ľudí,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová, ktorá už dlhší čas upozorňuje na riziko ďalšieho nárastu energetickej chudoby.

„Urýchlené a nepremyslené odstrihnutie sa od ruských energií môže preukázateľne v ešte väčšej miere prispievať k prehlbovaniu regionálnych rozdielov a prispieť tak k znižovaniu kvality života mnohých zraniteľných skupín obyvateľstva,“ pripomína Beňová. Zdôrazňuje, že aby sme zamedzili tejto situácii, potrebujeme kvalitné európske riešenia. Tie musia zohľadňovať špecifické potreby jednotlivých členských štátov.

Brusel a energetická kríza: ROBIA SI Z NÁS POSMECH?
Zastropovanie cien energii na európskej úrovni je realitou. Má to však háčik - strop, ktorý navrhuje Brusel je taký vysoký, že k nemu nedosahujú ani augustové maximá. Prečo tomu tak je a prečo to v Bruseli vyriešili takýmto kompromisom? Veď takto... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Bolo to o inom

„Plán obnovy a odolnosti v jednotlivých krajinách je reakciu na pandémiu. Očakávať, že pomôže pri riešení energetickej krízy je preto nerozumné,“ vysvetlila europoslankyňa Beňová. Podľa nej nezohľadňujú ani len súčasnú infláciu.

"Vysporiadanie sa s dôsledkami ruskej agresie na Ukrajine si preto vyžaduje úplne novú kohéznu politiku a veľké množstvo zdrojov. Spoliehanie sa na existujúce finančné nástroje stačiť jednoducho nebude,“ uzavrela Beňová.

Premiérova mantra

Ideme obnovovať rodinné domy, predstavil začiatkom septembra najnovší plán vlády na pomoc občanom v energetickej kríze Heger.

"Plán obnovy a odolnosti SR nie sú len reformy, ale aj atraktívne investície. Preto sme dnes spustili prvé dve výzvy v sume 30 miliónov eur na obnovu rodinných domov. Celkovo máme k dispozícii 500 miliónov eur, takže časom budú pribúdať ďalšie výzvy, ako môžete obnoviť váš dom," pochválil nápad premiér.

Pomýlená bábkoherečka

"Vo štvrtok v Prešove odštartujeme nové eurofondové programové obdobie. Slovensko bude v EÚ medzi prvými štátmi, ktoré budú mať pripravené a schválené kompletne celé programovanie pre nové eurofondy," vyjadrila sa Remišová na sociálnej sieti.

Podľa vicepremiérky to znamená, že z nového Programu Slovensko budeme môcť investovať takmer 13 miliárd € do rozvoja našej krajiny a lepšieho života pre ľudí vo všetkých regiónoch.

Zdroj: FB/Za ľudí

Ešte že sa Veronika stihla pred cestou na Východ učesať a namaľovať.

Heger sa pochválil: Na energetickú krízu konečne prinášame riešenie
Čelíme najväčšej energetickej kríze od druhej svetovej vojny a rastúcim cenám a my prinášame ďalšie efektívne riešenie, ako nájsť úspory v spotrebe energií, presviedča Slovákov na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Dobré správy nesmú zanikať -... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik