Brusel a energetická kríza: ROBIA SI Z NÁS POSMECH?
23 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Zastropovanie cien energii na európskej úrovni je realitou. Má to však háčik - strop, ktorý navrhuje Brusel je taký vysoký, že k nemu nedosahujú ani augustové maximá. 

Prečo tomu tak je a prečo to v Bruseli vyriešili takýmto kompromisom? Veď takto vyriešený strop sa s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy neaktivuje.

Vyhoveli všetkým, ale takmer nikomu

Po dvoch mesiacoch príprav eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson oznámila návrh na zastropovanie cien zemného plynu. Portál HN online ho priamo označil za nefunkčný.

15 štátov EÚ, medzi nimi aj Slovensko, Taliansko, Španielsko či Malta ešte v septembri žiadali Brusel o zavedenie stropu na ceny zemného plynu. Žiadosti však chýbala podpora Nemecka. To sa stropu zdráhalo - zastropovaním totiž môžeme nahnevať mimoruských dodávateľov plynu. Európa pre nich môže byť problémom, dodávatelia preto pôjdu tam, kde im budú platiť plnú cenu.

Frustrovaní Slováci opäť ZÚRIA! Ukrajina nám za pomoc ide ZVÝŠIŤ prepravné CENY ROPY!
Na Slovensku sa zvykne hovoriť: „Za dobrotu, na žobrotu.“ Toto príslovie bude zrejme naplno platiť od 1. januára budúceho roka, keď spoločnosť Ukrtransnafta, prevádzkovateľ ukrajinskej ropovodnej siete, zvýši tarify za prepravu ropy smerom do... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Tibor Malý

EK spravila gesto. Doslova len gesto

Európska komisia preto vyšla v ústrety všetkým - ňou navrhovaný strop je 275 eur za megawatthodinu plynu. Ten sa bude aktivovat pri takej cene, akú sme nezažili ani v auguste, keď bola cena plynu nad 300 eur. Pre porovnanie - pred rokom bola cena 45 eur, dnes je 120. 

Síce počúvame správy o plných zásobníkoch a tankeroch s LNG čakajúcich takmer pri brehoch, do budúcnosti nevidí nik.

Už teraz šetríme, kde sa dá

Kto môže, ten šetrí, kto nemôže, ten zatvára prevádzky, taká je situácia na Slovensku. Po veľkých zamestnávateľoch, akými sú Slovalco v Žiari nad Hronom či Duslo Šaľa, avizujú zatvorenie svojich prevádzok ďalšie firmy. A domino efekt "strhne" postupne aj tie menšie.

Na poplach bijú aj samosprávy, školy, nemocnice, ale aj sociálne zariadenia.

Ako príklad uvádzame DSS OAZIS v Kameničnej pri Komárne. Za jeden mesiac ešte pred rokom platili za elektrinu 1684,79 eur. Mesačná platba v októbri 2022 sa vyšplhala na 10 324,51 eur. 

Slovensko ide čudnou cestou

 Agentúra AP informuje, akou cestou ide vláda v Rakúsku. Tamojší Kancelár Karl Nehammer deklaroval, že ich nový cenový strop zníži náklady priemernej trojčlennej domácnosti o zhruba 500 eur ročne. Účinnosť nadobúda už v decembri a potrvá až do konca júna 2024 a opatrenie bude stáť 3 až 4 miliardy eur.

Štátna služba, to je terno!
Vlastne donedávna to terno bývalo. Bežná predstava ľudí totiž bola, že úradníci len "prekladajú papiere" z jednej kôpky na druhú a sedia si v kancelárií. Ak im aj náhodou zrušia úrad, preložia ich do iného a majú komfort teplej, pohodlnej... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik