Minister Budaj vytvára novú pracovnú skupinu! Reaguje na kritiku predsedu ÚMS, Richarda Rybníčeka
22 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

K povinnosti zavedenia úpravy komunálneho odpadu pred jeho uložením na skládku vznikne pracovná skupina. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informoval šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) s tým, že účinnosť chcú posunúť na 1. januára 2024.

Predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček povedal, že zberové spoločnosti nedokázali vybudovať triediace linky, kde by samosprávy mohli odvážať a triediť odpad.

MŽP si podľa Budaja pri povinnosti úpravy odpadov spravilo svoju úlohu. Priblížil, že pracovná skupina sa bude stretávať každý mesiac a bude kontrolovať, ako je to so zvozom, koľko skládkových spoločností je pripravených, koľko práce sa urobilo, koľko je podaných žiadostí v posudzovaní vplyvov na životné prostredie a kde nastali zdržania. "Aby tentoraz neboli žiadne protesty zo strany obcí a ministerstvo už nemuselo robiť kompromisy s plánmi a záväzkami, ktoré máme voči Európskej komisii," povedal.

Amerika už hovorí o novom Norimberskom procese!
Amerika hovorí o „novom Norimberskom procese“ ohľadom ruských vojnových zločinov. Zároveň neprezradili, ako chcú stíhať Vladimira Putina. Rusi systematicky páchali vraždy, mučenie a únosy, čo vyvoláva otázku, že poprední ruskí politici sú vojnoví... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Jediné zariadenie na mechanicko-biologickú úpravu je podľa Rybníčka zatiaľ v Žiline. Bratislava a Košice ich nepotrebujú, keďže majú zariadenia na energetické využitie odpadov. Tvrdí, že samosprávy sú pripravené odvážať odpad na triediace linky, no nie sú na to pripravené zberové spoločnosti, ktoré ich ešte nestihli vybudovať. "My samosprávy si nemáme kde reálne objednávať tú službu," podotkol Rybníček.

Tvrdí, že niektoré zberové spoločnosti podali žiadosti na výstavbu a sú tesne pred vydaním stavebného povolenia. "V tejto chvíli je to skôr na tom, aby zberové spoločnosti postavili triediace linky a zrealizovali to v tomto roku. Je potrebné, aby začali," poznamenal Rybníček.

Predseda ÚMS si myslí, že v tomto prípade je nutná spolupráca envirorezortu s ministerstvom vnútra. Prosí, aby MŽP pomohlo upratať kompetencie a dostalo pod kontrolu odbory životného prostredia na okresných úradoch.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Z novely vyhlášky, ktorú MŽP predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania, vyplýva, že pri povinnosti úpravy komunálneho odpadu pred jeho uložením na skládku by sa mala účinnosť znova posunúť na január 2024.

Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o fyzikálny, tepelný, chemický alebo biologický proces vrátane triedenia odpadu, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.

Igor Daniš: NEMÁ premiér POMÝLENÉ PRIORITY?
"Táto krajina nie je Matovičovou hračkou," píše komentátor Igor Daniš, ktorý v názorovom clánku reaguje na situáciu medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Igor Matovič (OĽANO) podľa Visolajského na kompromis nepristúpil. Stále sa čaká... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik