Herečka Holubová: Ožeriem sa, hlavne nech mi netopí Putin
22 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

V Čechách má ministerstvo životného prostredia program, v rámci ktorého sa rozhodlo Čechov vzdelávať o zmene klímy, rozhodnutiach EÚ a ďalších podobných témach. Vzdelávanie prebieha formou podcastov. Moderuje ich bývalý minister životného prostredia Ladislav Miko. Častým hosťom je aj herečka Eva Holubová, ktorá sa hneď v prvej časti zasadzovala o kúrenie drevom, pretože je rada, že nekúri "Putinovým plynom". Biológ jej však musel veľa vecí vysvetliť.

Súčasné vlády na svoju propagáciu často yužívajú aj celebrity. V kampani na očkovanie účinkovali mnohí herci, speváci a ďalší! Nový projekt má v Čechách, tamojšie ministerstvo životného prostredia.  Tvorí podcasty s názvom "V skleníku." Moderuje ich bývalý minister životného prostredia Ladislav Miko a cieľom je vzdelávanie poslucháčov. Pravidelným hosťom je aj herečka Eva Holubová.

„Ja by som potrebovala, Laco, aby si nám jednoducho, prehľadne, výstižne povedal, čo je to klíma. Napríklad hovor o tom ako blbec, ale nech tomu rozumejú aj blbci,“ nabádala herečka bývalého ministra hneď v prvom diele.

Miko v podcaste rozoberá nedostatok vody, klímu, zmeny druhov rastlín, ktoré v Čechách rastú. Ale spomína sa aj vojna na Ukrajine.

„Máme tu vojnu s Putinom a zdá sa, že sa budeme musieť vymyslieť, ako tie dopady, medzi ktorými sú aj drahé energie, vyriešiť pre ľudí, to je dôležitá vec,“ konštatoval Miko.

A Eva Holubová prišla s nápadom

„Okolo nás je lesopark, tam strašne tleje drevo. Keby si každý z toho domčeka zaobstaral kamienky, tam chodil čistiť ten les, tam by sme sa schádzali, pri tých kamienkoch, raz my, raz Srbovi, tam by sme si čítali, rozprávali alebo sa pozerali na nejaké dobré filmy. Alebo sa aj ožrali. Tak ako predtým,“ navrhovala a spomínala na to, ako sa bavili predkovia.

Bývalý minister a vzdelaním biológ ale Holubovú sklamal. Spaľovanie dreva totiž znamená, že živiny z tlejúceho dreva sa nevrátia späť do pôdy, nehovoriac o tom, že v tlejúcom dreve niektoré živočíchy žijú. Takže ak by zbierali drevo všetci, bol by to problém.

„Ja som rada, že nekúrime tým Putinovým plynom, to máme vypnutý. Tie kamienky majú oveľa lepšie teplo,“ preferovala „prírodné“ zdroje herečka.

Miko však podotkol, že kúriť v kachliach nemôžu napríklad ľudia v paneláku.

„Ale ja si myslím, že áno. Keby prišli firmy... No musia im urobiť komíny. My napríklad v tých starých činžiakoch sme mali komíny. Ale teda neviem o nikom, kto by chcel tie kamienky, takže keby som prišla na schôdzu, tak by ma poslali niekam,“ vysvetlila Holubová.

Bývalý minister poznamenal, že ľudia síce majú radi krby, ale okrem toho chcú komfort z obyčajného kúrenia. Podľa neho treba hľadať zdroje energie, ktoré nie sú založené na rope či uhlí alebo plyne.

„Hrozí nám, že sa uvaríme. Hrozí nám, že tá teplota stúpne nad únosnú hodnotu. Vedci sa zhodli na tom, že keď to  stúpne nad dva stupne, spoločnosť, spôsobom, akým sme zvyknutí žiť, už nebude existovať,“ varoval biológ.

VIDEO:

Budaj má problém! Čaká nás odpadová apokalypsa?
Firmy a organizácie zabezpečujúce vývoz a likvidáciu odpadu vo väčšine miest a obcí Slovenska hovoria, že od 1. januára 2023 nebudú schopné vykonávať svoje povinnosti tak, aby boli v súlade so zákonom. Problém je podľa nich na Ministerstve... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

V druhom dieli programu sa potom Holubová pýtala na otázky, pričom zápasila s výslovnosťou programu EÚ, Fit for 55.

Pýtala sa, ako transformácia na bezuhlíkovú ekonomiku bude prebiehať. Spomínala napríklad dotácie na solárne panely.

Miko u elektromobilov uviedol, že zatiaľ sú pre obyčajného človeka drahé, ale keď sa budú vyrábať vo väčšom počte, zapôsobia tzv. economy of scale, teda že kvôli veľkovýrobe budú tieto vozidlá lacnejšie.

Tiež upokojoval: „Určite nehrozí, že by niekto povedal: od zajtra nesmieš svoj spaľovací motor používať. A musíš si kúpiť elektromobil, nič také.“ A dodal, že keď má výroba vozidiel so spaľovacími motormi skončiť v roku 2035, tak to neznamená, že s tým zároveň skončí možnosť tieto spaľovacie motory využívať.

Výrobcovia áut vraj počítajú s prechodom na elektromobilitu oveľa skôr ako v roku 2035.

„Pre nich to problém nie je, je to skôr mentálny problém pre nás,“ uviedol Miko.

Poznamenal však, že elektromobilita dáva zmysel, len ak sa autá dobíjajú z obnoviteľných zdrojov.

Aj v tomto diele herečka premietala. „Ja nechápem, prečo deti v Afrike umierajú od hladu, keď máme internet, máme tam ľudí, sú tam Lekári bez hraníc, to nechápem jednoducho!

Biológ jej odpovedal, že to je dobrá téma na niektorý ďalší diel.

Na YouTube podľa českého portálu "parlamentnilisty" nie sú videá príliš obľúbené, majú maximálne desiatky vzhliadnutí. "Vzhľadom na to, že ide o videá Štátneho fondu pre životné prostredie, je nanajvýš pravdepodobné, že náklady na ne šli z peňazí daňových poplatníkov," uviedli tiež.

VIDEO:

DO BIELA sú VYTOČENÍ Andrej Stančík a Michal Šimečka! Viktor Orbán mal na krku urážlivý šál!
"Slovensko nepatrí Maďarsku," deklaruje na sociálnej sieti Andrej Stančík (OĽaNO), štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Orbánovi vyčíta šál, ktorý mal okolo krku. Stančíka pobúril motív na... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik