Budaj má problém! Čaká nás odpadová apokalypsa?
22 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Firmy a organizácie zabezpečujúce vývoz a likvidáciu odpadu vo väčšine miest a obcí Slovenska hovoria, že od 1. januára 2023 nebudú schopné vykonávať svoje povinnosti tak, aby boli v súlade so zákonom. 

Problém je podľa nich na Ministerstve životného prostredia (MŽP). Profesijné organizácie nemajú potrebné technológie, ktoré od nich vyžaduje zákon. Väčšina projektov je vo fáze schvaľovania na MŽP SR, alebo Inšpekcii životného prostredia (IŽP).

Upozornenie profesijných organizácií

Profesijné organizácie zastrešujú viac, ako 90 percent trhu spoločností, ktoré na Slovensku nakladajú s odpadom.Tie zdôrazňujú, že čo sa týka plnenia povinností v súvislosti s úpravou odpadov pred ich zneškodnením na skládkach, ktorá v zmysle zákona č. 79/2015 o odpadoch má nadobudnúť účinnosť od 1. 1. 2023 a práve z toho dôvodu MŽP SR dlhodobo upozorňujú na to, že povinnosť zabezpečiť úpravu odpadu pred jeho lidvidáciou podľa zákona, je nereálna - schvaľovanie projektov viazne práve na MŽP a IŽP.

Politológ Michelko: FATÁLNE ZLYHANIE pseudo elít (VIDEO)
33 rokov od Nežnej revolúcie a hlavne vývoj, ktorým naša spoločnosť prešla boli témou na zamyslenie, aj pre politológa a vydavateľa Romana Michelka. Ten tvrdí, že dnes sa v slobode prejavu cíti menej slobodný, ako po roku 1985, kedy sa začalo... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Aký je dôvod

"Projekty na technológie pre úpravu odpadu nie sú schválené z dôvodov dlhej doby schvaľovacích procesov na strane štátnych organizácií a to aj napriek včasnej doby podania projektov na príslušné štátne organizácie. Nemožnosť plnenia zákonných povinností tak znamená možné vysoké pokuty a existenčné ohrozenie spoločností zoskupených v daných profesných organizáciách,"upozorňujú autori vyhlásenia. 

Ak teda bude MŽP trvať na podmienke úpravy odpadov od 1. januára 2023, kvôli absencií alternatívnych technológií nebude možné na viac, ako 80. percentách územia Slovenska vykonávať zber zmesového komunálneho odpadu od obyvateľov. 

"V prípade, ak aj napriek tejto skutočnosti nedôjde k posunutiu termínu účinnosti úpravy zmesového komunálneho odpadu do doby vybudovania príslušných technológií, spoločnosti zoskupené v daných profesných organizáciách nebudú porušovať zákon a tým pádom nebudú môcť od obyvateľov prevziať zmesový komunálny odpad od 1. 1. 2023,"uvádza sa vo vyhlásení.

Majú aj riešenie

Autori vyhlásenia Mgr. Peter Kuba (prezident Združenia organizácií verejných prác Slovenskej republiky), RNDr. Ján Chovanec, MBA (generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu a RNDr. Peter Krasnec, PhD., MBA (prezident Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve) navrhujú riešenie posunúť danú povinnosť o dva roky a tiež žiadajú o urýchlené schválenie projektov.

"Aby sa čo najskôr na Slovensku implementovala úprava odpadov v zmysle európskej legislatívy a štandardov a napĺňali sa tak ciele odklonu skládkovania odpadov smerom k trvalo udržateľnému spôsobu nakladania s odpadom,"uzatvárajú autori vyhlásenia.

Štátna služba, to je terno!
Vlastne donedávna to terno bývalo. Bežná predstava ľudí totiž bola, že úradníci len "prekladajú papiere" z jednej kôpky na druhú a sedia si v kancelárií. Ak im aj náhodou zrušia úrad, preložia ich do iného a majú komfort teplej, pohodlnej... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Čo hovorí problematický zákon (citácia)

Návrh riešenia spôsobu na uzavretie, rekultiváciu, monitorovanie a zabezpečenie starostlivosti o skládku odpadov po jej uzavretí musí byť predložený ako súčasť dokumentácie pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

 

 Prevádzkovateľ skládky odpadov je povinný najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa naplnenia kapacity skládky odpadov alebo odo dňa uplynutia doby platnosti rozhodnutia na jej prevádzkovanie vydaného podľa § 97 ods. 1 písm. a) požiadať o udelenie súhlasu podľa § 97 ods. 1 písm. j) a ak zanikla platnosť rozhodnutia na jej prevádzkovanie podľa § 114c ods. 13 písm. b) a ods. 14, je prevádzkovateľ skládky odpadov povinný požiadať o udelenie tohto súhlasu do dvoch mesiacov odo dňa zániku platnosti rozhodnutia.

 

 Prevádzkovateľ skládky odpadov je povinný uzavrieť skládku odpadov alebo jej časť alebo vykonať jej rekultiváciu najneskôr v posledný deň lehoty uvedenej v súhlase podľa § 97 ods. 1 písm. j).

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik