Politológ Michelko: FATÁLNE ZLYHANIE pseudo elít (VIDEO)
21 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

33 rokov od Nežnej revolúcie a hlavne vývoj, ktorým naša spoločnosť prešla boli témou na zamyslenie, aj pre politológa a vydavateľa Romana Michelka. Ten tvrdí, že dnes sa v slobode prejavu cíti menej slobodný, ako po roku 1985, kedy sa začalo otvorenejšie hovoriť o témach, za ktoré boli dovtedy ľudia trestaní. 

Michelko namiesto nejakých plytkých rečí pripravil čosi, ako (ne)prezidentský prejav práve k tomuto výročiu.

Vládnuť by mala elita

V normálnej spoločnosti by podľa Michelka mali vládnuť ľudia, ktorí na vedenie štátu majú ako osobnostné, tak aj odborné či vzdelanostné predpoklady. 

"Kardinálnym problémom Slovenska sú jeho pseudo elity. Tí, ktorí nám vládnu, sú náhodní držitelia moci. Nie sú to ľudia, ktorí prešli výberom silnej odbornej konkurencie,"pripomína Michelko.

Príklady síce nemenuje, ale poukazuje na pár poslancov, ktorí sa v správnom čase pohybovali na správnom mieste.

Kuriak si PODAL prezidentku: VY a vaši "SLUŠNÍ" progresívci!
Okolo 17. novembra majú predstavitelia Slovenska vždy akosi viac rečí o slobode, demokracii, pravde a láske. Nebolo tomu inak ani vo štvrtok, keď si prezidentka SR Zuzana Čaputová v Prahe na Národní Tříde (v pražskom centre diania Sametovej/Nežnej... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Fatálne zlyhanie pseudo elít

Politológ upozorňuje aj na ekonomickú stagnáciu Slovenska. Tu sa rozširuje rozdiel medzi ekonomickou situáciou pôvodných členov EÚ a nových členských krajín. Podľa Michelka tu nejde len o HDP, ale aj o množstvo ďalších parametrov, ako je index kvality života (prístup k zdravotnej starostlivosti, sociálna mobilita...); sociálna súdržnosť v spoločnosti a pod.

Krajina bez sna

Jedným zo snov bola podľa Michelka názorová sloboda, ktorú pomaličky strácame a dnes fungujeme v tom, čomu sa hovorí "cancel culture", kedy sú zmizíkované nepohodlné názory a vraciame sa tým podľa neho do 70. rokov.

"V roku 85 sa začala Gorbačovova Perestrojka, začalo sa diskutovať a diskusia bola oveľa otvorenejšia, ako je dnes. Bolo možné už niečo kritizovať, bolo možné s niečím nesúhlasiť a tento závan slobody trval do druhej polovice 90-tych rokov,"hovorí Michelko. Pripomína, že nie sme tak ďaleko, ako v 50-tych rokoch, ale už dnes sú ľudia profesne likvidovaní.

Alternatíva prekáža

Michelko upozorňuje, že aj v tejto situácii tu pôsobia alternatívne médiá, alebo vydavateľstvá, ktoré sú však veľmi nepohodlné.

"Vidíme nepokrytú snahu likvidovať alternatívne názory, názory iné, než sú tie predpísané. Zatiaľ sa ešte nepodarilo likvidovať slobodu, ale snahy sú jednoznačné,"upozorňuje Michelko.

TOTO musíte VIDIEŤ! Pán premiér, že sa NEHANBÍTE! (VIDEO)
Heger, ktorého vláda blokuje iné názory tvrdí, že sloboda a demokracia nás učí prijať aj mienku iných! Predseda vlády vo svojom prejave k štátnemu sviatku pri príležitosti boja za slobodu a demokraciu pripomenul, že aj na Slovensku silnejú názory,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Aká by teda mala byť cesta Slovenska?

Michelko dáva Slovensku za vzor Fínsko, ktoré sa po rozpade ZSSR ocitlo v podobnej situácii, ako my teraz a preto by sme sa mali vydať podobnou cestou, akou prešli Fíni. Začať by sme mali od vzdelania. Nie však spôsobom "v každom okresnom meste univerzita", ale podporovať špičkové vzdelávacie inštitúcie, ktoré budú podporované štátom a posilniť vedu. 

"Je jasné, že Slovensko veľmi dlho nebude atraktívne pre všetky mozgy sveta, ale môžeme byť atraktívni pre krajiny na východ od nás. Skúsme tieto mozgy získať a použiť ich v prospech našej spoločnosti," radí Michelko.

ZA AKADEMICKÚ SLOBODU! Otvorený list podpísalo množstvo známych osobností
Žijeme v dobe, keď sa terčom lynču, aj toho mediálneho môže stať ktokoľvek. Občas stačí veta, alebo napríklad definícia manželstva o ktorú sa tisícročia opierame všetci. Externý pedagóg, FF TU v Trnave, Mário Schwarz o tom vie svoje. Takému lynču... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik