Štátna služba, to je terno!
20 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Vlastne donedávna to terno bývalo. Bežná predstava ľudí totiž bola, že úradníci len "prekladajú papiere" z jednej kôpky na druhú a sedia si v kancelárií. Ak im aj náhodou zrušia úrad, preložia ich do iného a majú komfort teplej, pohodlnej kancelárie naďalej, lebo veď štátna služba...Lenže časy sa menia.

A dnes chce ísť štát príkladom občanom a tak ani práca preň môže znamenať značné nepohodlie, až diskomfort. A to sa zima ešte takmer nezačala, no jednotlivé ministerstvá už šetriť musia.

Energetická kríza neminie nikoho

Na Slovensku hrozí, že od januára vzrastú náklady pre domácnosti a podnikateľov o stovky až tisíce eur. Inak tomu nebude ani s prevádzkou budov, ktoré či už vlastní, alebo má v prenájme štát. Slovenská vláda sa zatiaľ zmohla len na výrazné šetrenie.

Pre iný príklad nemusíme ísť ďaleko. Agentúra AP informuje, že inou cestou ide vláda v Rakúsku. Tamojší Kancelár Karl Nehammer deklaroval, že ich nový cenový strop zníži náklady priemernej trojčlennej domácnosti o zhruba 500 eur ročne. Účinnosť nadobúda už v decembri a potrvá až do konca júna 2024 a opatrenie bude stáť 3 až 4 miliardy eur.

Táto energetická kríza je výsledkom hlúpych rozhodnutí hlúpych politikov, skonštatoval Uhrík (VIDEO)
„Odboníci“ v európskom parlamente už vymysleli nejednu hlúposť, ktorá, hoci si mysleli aký je ich nápad geniálny, sa napokon ukázala ako holý nezmysel. Podobné je to i s protiruskými sankciami na ich ropu, plyn a ďalšie produkty, ktoré mali zničiť... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ako to bude vyzerať?

Ministerstvá upozorňujú, že ich "šetriace opatrenia" sa nebudú dotýkať zníženia komfortu služieb pre obyvateľstvo. Ich opatrenia sa budú týkať takých realizácií, že napríklad kúriť sa bude len v pracovných dňoch medzi 8:00 a 16:00; z kancelárií budú odobrané elektrospotrebiče, ktoré nie sú nevyhnutné pri výkone pracovnej činnosti a zakázané budú vlastné elektrospotrebiče; zamestnanci budú viac využívať možnosť práce z domu a medzi krátkodobé opatrenia patrí aj výmena bežného osvetlenia za LEDkové.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny

Aj tu sa začalo razantné šetrenie.

„Zatiaľ sa to dalo zvládnuť, pretože uplynulé mesiace boli pomerne teplé. Avšak, keď začne mrznúť, to bude katastrofa. Už minule som celý pracovný deň sedela v kancelárii v zimnom kabáte. Ráno zapnú kúrenie, potom ho odstavia a už to len temperuje,“hovorí jedna zo zamestnankýň a dodáva, že v kanceláriách im vypnú vodu a tak ak sa budú chcieť napiť, budú musieť "utekať" s pohárom na toalety, pretože čerpadlá míňajú veľa elektriny.

Ministerstvo zdravotníctva / nemocnice

„Už od začiatku roka 2022 MZ SR na svojich pracoviskách pristúpilo k určitým úsporným opatreniam, napríklad k šetrnému zaobchádzaniu s osvetlením – najmä priestorov, kde sa zamestnanci počas práce nenachádzajú (chodby, toalety, konferenčné miestnosti a podobne), obmedzeniu používania elektrospotrebičov a podobne,“informuje MZ SR. Či donúti situácia nemocnice k napríklad výraznému zatepleniu budov a výmene mnohokrát netesniacich okien za plastové, ministerstvo nespresnilo.

Ministerstvo školstva / školy

Rezort znížil teplotu vykurovania o dva stupne v kancelárskych priestoroch a v ostatných priestoroch o päť stupňov.

"Aktuálne ministerstvo vykonáva energetický audit, z ktorého vyplynú aj dlhodobé opatrenia na zníženie energetickej náročnosti spravovaných budov," uzavreli z ministerstva. 

Táto energetická kríza je výsledkom hlúpych rozhodnutí hlúpych politikov, skonštatoval Uhrík (VIDEO)
„Odboníci“ v európskom parlamente už vymysleli nejednu hlúposť, ktorá, hoci si mysleli aký je ich nápad geniálny, sa napokon ukázala ako holý nezmysel. Podobné je to i s protiruskými sankciami na ich ropu, plyn a ďalšie produkty, ktoré mali zničiť... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik