Na Kamčatke sa prebudili sopky Kľučevská a Šiveluč
20 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Po silnom sobotnom zemetrasení sa na ruskej Kamčatke prebudili k životu sopky Kľučevská a Šiveluč. Vedci v najbližšom čase očakávajú silné erupcie.

Zo sopiek stúpajú obrovské oblaky popola a z ich kráterov vyteká láva. Vulkanologický inštitút Ruskej akadémie vied uviedol, že v sopke Kľučevská zaznamenali až desať menších erupcií za hodinu. S výškou 4754 metrov to je najvyššia aktívna sopka v Eurázii. Šiveluč meria 3283 metrov a je najsevernejšiou aktívnou sopkou na Kamčatke.

Polostrov je riedko osídlený a najbližšia dedina Kľuči s asi 6.000 obyvateľmi nie je priamo ohrozená. Leží medzi oboma sopkami asi 50 kilometrov od každej, hlavné mesto Petropavlovsk-Kamčatskij je vzdialené asi 450 kilometrov.

Kamčatka je jednou z najkoncentrovanejších oblastí geotermálnej aktivity na svete, nachádza sa tu zhruba 160 sopiek, z toho 29 je aktívnych. (tasr/AP)

VEĽKÝ prieskum dôveryhodnosti členov vlády, alebo skôr nedôveryhodnosti? POZRITE, kam padol MIKULEC, to je na DEMISIU!
Podľa najnovších prieskumov hodnovernosti členov vlády, môžeme konštatovať, že Slováci členom vlády skôr nedôverujú. Táto smutná štatistika vyplýva z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý realizovali od 2. do 8. novembra na vzorke... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik