Miroslav Radačovský: Černák na slobodu rozhodne nepatrí!
21 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Na verejnosti sa stále viac hovorí o možnosti prepustenia bossa banskobystrického podsvetia, ktorý má na svedomí niekoľko medializovaných vrážd. Za svoju trestnú činnosť bol odsúdený na doživotie, no po 25 rokoch môže požiadať o prepustenie.

Právny zástupca rodiny Lučanských, Miroslav Radačovský však pochybuje o tomto kroku a neverí ani Černákovej resocializácii. A to práve v súvislosti s pobytom gen. Lučanského v prešovskej väznici 

Na Černákovu nápravu neverí

"Hoci nepoznám rozsudok, na základe ktorého bol Černákovi uložený trest doživotia, musí byť v tomto rozsudku konštatované, a to na základe psychologických posudkov, že jeho náprava, teda resocializácia, nie je možná," myslí si Radačovský. Podľa neho, keby súd rátal s jeho resocializáciou, neodsúdil by ho na doživotie, ale by mu určil dvadsaťpäťročný trest.

"Toto sa však nestalo. Je preto veľmi nepravdepodobné, aby súd teraz konštatoval, že k jeho resocializácii po 25 rokoch došlo a podmienečne ho prepustil na slobodu. Považujem to za nemožné," skonštatoval.

Neresocializovateľný

Pri úvahách o podmienečnom prepustení odsúdeného na slobodu, je nutná jeho resocializácia. Radačovský ju spochybňuje.

"Černák sa dopustil alebo mal dopustiť neakceptovateľného konania v súvislosti s pobytom gen. Milana Lučanského vo väzení v Prešove v mesiaci december 2020, " pokračuje právny zástupca rodiny Lučanských..

"Za situácie, že odsúdený na svojej facebookovej stránke sa mal verejne vyjadriť a tešiť z toho, čo sa v súvislosti s gen. Lučanským vo väznici odohralo, ba dokonca sa vyjadriť, že to bol darček pre neho na meniny, tak to určite nesvedčí o tom, že uňho k resocializácii došlo. Radosť z „nešťastia“ iného má znaky akejsi skrytej pomstychtivosti a toto, podľa môjho názoru, Černáka absolútne vylúčilo z možných úvah o jeho resocializácii a možnom prepustení na slobodu po 25 rokoch z výkonu trestu odňatia slobody," upozorňuje Radačovský.

Černákov "známy" Reichel: Z Mikiho bude raz špeciálny prokurátor!
Milan Reichel síce nesleduje situáciu okolo väzby Mikuláša Černáka, no informáciu o jeho možnom prepustení zaregistroval. Tvrdí, že ho vôbec neprekvapila, ani ho vlastne nezaujíma, hoci mnoho ľudí sa s touto témou na neho obracia. Reichel bol... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Princíp úhrnného a spoločného trestu

"Zrozumiteľne, laicky povedané, páchateľovi sa uloží trest vo výmere za všetky trestné činy tak, ako keby spáchal jeden trestný čin. Je všeobecne známe, že v trestných systémoch niektorých štátov platí aj tzv. kumulatívna, teda sčítacia zásada a ukladá sa trest za každý spáchaný trestný čin samostatne. Pokiaľ by to platilo u nás, tak za 9 trestných činov vraždy, za ktoré bol odsúdený,  by mohol dostať 9 krát 25 rokov, t. j. 225 rokov. Pokiaľ by mu bol uložený za každý trestný čin vraždy len minimálny trest 15 rokov, spolu by to predstavovalo 9 krát 15 rokov, t. j. 135 rokov,"vysvetľuje bývalý sudca.

"Pokiaľ by sme takúto právnu úpravu aplikovali na súčasnosť a Černák by bol prepustený po 25 rokoch, tak by to znamenalo, že za každý trestný čin vraždy, ktorého sa dopustil, by mu bolo uložených 2,8 roka. Samozrejme, že takáto právna úprava u nás neplatí, avšak aj takáto právne neakceptovateľná úvaha v súvislosti s možným prepustením Černáka na slobodu, má čo povedať," uzatvára Radačovský.

Prokurátorka má iný názor

„Som presvedčená o tom, že keby Černák žil v iných časoch, aj by viedol iný život. Bosa z neho spravila spoločnosť. Nadobudol pocit, že je všemocný. No predsa len – on nezastrelil dieťa, ako niekto iný. Treba si uvedomiť, že odsedieť si dvadsaťpäť rokov vo väzení je veľmi tvrdý trest. To si my zvonka nevieme ani predstaviť,“ uviedla Eva Mišíková, ktorá pracovala na černákovcoch a ich prípadoch a pričinila sa o odsúdenie Černáka za vraždu poliaka Grzegorza Szymaneka. 

Mikuláš Černák sa možno dostane na slobodu. Má to však podmienky
Štyri mesiace chýbajú do lehoty, v ktorej môže súd rozhodnúť o priepustke Mikuláša Černáka na slobodu za dobré správanie a verdikt psychológa o jeho náprave. Odborníčka hovorí o tom, že dnes by Černák už rozhodne nerobil to, čo si dovolil pred... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďalšia podmienka prepustenia

Bývalí väzni majú častokrát problém s bývaním, stávajú sa z nich bezdomovci, čo ich môže znovu dostať na šikmú plochu. Odkedy sa hovorí o Černákovom prepustení, na jeho rodnom dome v Telgárte prebieha rekonštrukcia, je teda jasné, že sa má kam vrátiť.

„Ak má prichystané ubytovanie, to mu len pomôže. Veľmi dôležité je, aby vedel súdu preukázať, že neostane na ulici a bude mať aj z čoho žiť. Lebo keby nemal kam ísť, aký by bol predpoklad, že sa rýchlo nedostane zase na šikmú plochu?“ povedala na margo pobytu po prepustení advokátka Eva Mišíková.

Draho zaplatíme za Rusko!
Turecký prezident Erdogan: Európa a Poľsko zaplatia za izoláciu Ruska nekonečnú cenu. Politika izolácie Ruska povedie k vážnym následkom pre európske krajiny, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pre ruskú televíziu Russia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik