Ukrajinci mali vyzvať ľudí, aby opustili krajinu!
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Generálny riaditeľ ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK Maksym Tymčenko mal podľa maďarského portálu Index pre BBC vyhlásiť, že Ukrajinci by mali zvážiť odchod z krajiny, aby ušetrili energiu. O pár hodín neskôr toto poprel a Maďari upozorňujú, že veta sa v článku BBC už nenachádza, iba názov odráža jeho obsah.

Generálny riaditeľ ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK Maksym Tymčenko mal podľa maďarského portálu Index pre BBC vyhlásiť, že Ukrajinci by mali zvážiť odchod z krajiny, aby ušetrili energiu.

"Ak si nájdu náhradné ubytovanie na tri-štyri mesiace, bude to pre systém veľmi užitočné," uviedol podľa portálu Index Tymčenko pre BBC pre niekoľkými hodinami, v sobotu, 19.11. 2022.

To, čo odznelo v medzinárodnej tlači, mnohí interpretovali tak, že ukrajinský líder vyzýva obyvateľov, aby opustili krajinu.

O pár hodín neskôr DTEK vydali vyhlásenie, v ktorom popreli, že by to generálny riaditeľ vo vyhlásení pre BBC uviedol a dodali:

"Neexistujú žiadne nebezpečné situácie, aby ľudia opustili krajinu. Takže o odchode z krajiny hovoril len ako o možnosti, ktorá by pomohla stabilizovať dodávky energie v krajine a nie ako o nevyhnutnosti".

Maďari upozorňujú, že veta sa v článku BBC už nenachádza, iba názov odráža jeho obsahPríslušnú časť rozhovoru si môžete vypočuť tu:

Poďla maďarského portálu, ktorý vychádza na Ukrajine, ale úrady upozornili. že nedávno oslobodené oblasti sa nedokážu pripraviť na zimu a obyvateľom odporúčajú evakuáciu. 

"Irina Vereschuk, ministerka zodpovedná za reintegráciu dočasne okupovaných oblastí, vyzvala obyvateľov nedávno oslobodených oblastí, aby cestovali do miest, ktoré sú na zimu lepšie pripravené," píše kiszo.

V súčasnosti tam žije 360 ​​000 obyvateľov, v 943 oslobodených miestach, medzi nimi Charkov, Cherson, Mykolajiv, Doneck a Luhansk. Ministerka spomenul, že odchádzajúci dostanú pomoc. Dospelí 2000 hrivien mesačne, deti a invalidi 3000 hrivien a úrady sa im postarajú o ubytovanie a stravu.

Vereschuk dodala, že oslobodené oblasti doteraz opustilo 22.000 ľudí. Zatiaľ sa presunuli do iných častí Ukrajiny. Kraje Lemberg, Ternopil a Poltava boli pripravené prijať tých, ktorí tam, pricestovali evakuačnými vlakmi.

V európskych štátoch postupne víťazí IDEA zdravého ROZUMU (VIDEO)
Jedinú nádej na zmenu spoločenských pomerov v Európe predstavuje stredopravá politika. Vynikajúcim príkladom je Taliansko, Švédsko a Maďarsko. Politickí predstavitelia daných štátov skutočne stoja za svojimi občanmi, tvrdí rakúsky europoslanec... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik