Diakon Peter k novinárom: Pod rúškom ochrany slobody sa koná obmedzovanie viery a veriacich
19 | 11 | 2022 I Emanuel Orban

Internetom koluje text zo svätej omše, ktorá bola obetovaná na úmysel za novinárov a politikov. Sú to skutočne veľmi povzbudivé slová pre všetkých, ktorí milujú pravdu. Mimochodom ide aj najdôležitejší princíp, ktorým by sa mali riadiť dnešní žurnalisti. 

Text homílie Diakona Petra zverejnený na sociálnej sieti prinášame v plnom znení. 

Áno, milovať pravdu znamená nielen dosvedčiť ju, ale tiež žiť pravdu

,,Čo Ježiša rozplakalo? Podľa dnešného evanjeliového čítania je zrejmé že to bola duchovná slepota Jeruzalemčanov. Prisľúbený Mesiáš sa chystá vstúpiť do svätého mesta, ale vie, že ho odmietnu. Vie že odmietnu Boha a spasenie ich duše. Niet divu, že tento pohľad ho rozplakal!

Ale Ježiš nebol ten kto by sa nechal odradiť odmietnutím. Konal zázraky a obracal ľudí na vieru každý deň. Je krásne vedieť, že Ježiš nás chce vyliečiť z tejto duchovnej slepoty, aby sme ho mohli jasne vidieť. Ukazuje nám silu viery, nádej, posilňuje dobro v nás. Ale Ježíš má niekedy aj tvrdé a kritické slová. Jeho odmietavé slová však smerujú na hriech, nie na hriešnikov. Dáva nám šancu na nápravu. Ježíš nám aj dnes chce tvrdými slovami ukázať naše temné miesta, aby sme sa ich vyvarovali.

Tak ako Ježíš zvestoval Božie Slovo, tak aj jeho apoštoli a ich nasledovníci šírili Evanjelium. Ba čo viac, kresťania museli nielen šíriť dobrú správu, ale aj obhajovať svoju vieru pred svetom. Áno, prví kresťania boli prenasledovaní za svoju vieru, častokrát mučení a popravení. Neobávali sa vyznať sa k nasledovaniu Ježiša, ktorý vravel “kto mňa zaprie pred ľuďmi, aj ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach”. Áno, všimnite si že nehovorím “priznať sa ku svojej viere”. Slovo priznať dáva dojem že priznávame svoju chybu. Ale viera v Boha nemôže byť chybou, práve naopak. Preto hovoríme o vyznaní svojej viery, o podaní svedectva viery. Každý z nás by mal mať odvahu vyznať svoju vieru a postaviť sa na obhajobu viery.

A kto iný by sa mal verejne postaviť na obhajobu viery ako ten kto dáva verejne svedectvá?

Novinárske povolanie je náročné, lebo je v ňom veľká zodpovednosť

Každý kto verejne šíri zvesti by mal v prvom rade milovať Pravdu

Áno, milovať pravdu znamená nielen dosvedčiť ju, ale tiež žiť pravdu, svedčiť o nej prostredníctvom vlastnej práce. Otázka nestojí, či byť alebo nebyť veriacim.

Otázka znie: byť alebo nebyť čestný k sebe samému a k ostatným.

Táto ťažká a zároveň potrebná práca novinára, dokonca by sme mohli povedať “misia”, je: priblížiť sa čo najviac k pravde faktov a nikdy nepovedať alebo nenapísať niečo, o čom vo svedomí vieme, že nie je pravda. Článok sa publikuje dnes a zajtra ho nahradí iný, avšak život človeka nespravodlivo pošpineného môže byť zničený navždy.

Samozrejme oprávnená kritika je na mieste, a povedal by som, viac než potrebná, tak ako poukázanie na zlo, musí to však byť vždy vykonané s rešpektom voči druhému. Žurnalistika sa nesmie stať ,zbraňou ničenia’ ľudí a už vôbec nie pre ich vieru. Aj slovo môže zabiť, preto sa nebojme to označiť ako vražda.

B. Bober: Za slobodu sa oplatí bojovať, je to Boží dar a ľudská výsada
Za slobodu sa oplatí bojovať, je to Boží dar a veľká ľudská výsada. Uviedol to predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pri príležitosti štvrtkového (17. 11.) Dňa boja za slobodu a... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Byť kresťanským novinárom alebo politikom je obrovský dar od Boha

Často hovorievam o klebetách, ako o “terorizme”, ako sa dá zabiť človek jazykom. Ak toto platí pre jednotlivých ľudí, v rodine alebo v práci, oveľa viac to platí pre novinárov, lebo ich hlas sa môže dostať ku všetkým, a toto je veľmi mocná zbraň. O to väčšiu zodpovednosť nesú na svojich pleciach.

Byť kresťanským novinárom alebo politikom je obrovský dar od Boha.

Môžeme každý deň všetkým pripomenúť, že neexistuje konflikt, ktorý by nemohol byť ukončený ženami a mužmi dobrej vôle. Tí veriaci ktorí sú vo verejnom priestore sa nielen že nesmú znížiť na šírenie lživého slova a nenávisti proti viere. Ale to nestačí. Ak sa stretneme s lžou, zlým slovom namiereným proti viere a nekonáme tak vo svedomí zostane osteň výčitky.

Kladieme si otázku: „Urobil som správne? Nemohol som urobiť viac. Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách? Je to, prečo som sa rozhodol, skutočné dobro a nie je to náhodou naopak? Najťažšie pri tomto rozlišovaní je to, že na prvý pohľad nerobíme nič zlé; nedopúšťame sa žiadneho priestupku ani proti zákonu Božiemu ani proti zákonu ľudskému. A predsa cítime, že niečo nie je v poriadku, že nie sme bez hriechu.

Svedomie nás upozorňuje, že sme zanedbali dobro.

Zanedbanie dobrého má množstvo podôb. Áno, aj človek, ktorý si nedá námahu získavať pravdivé informácie a svojím neobjektívnym informovaním zaseje do ľudí nenávisť voči politikom, voči cirkevným predstaviteľom, alebo všetkým veriacim, koná tak že zanedbáva dobro.

Dnes si pripomíname spomienku na sv. Alžbetu Uhorskú

Aj keď sa narodila ako šľachtičná, tak bez zaváhania pomáhala chudobným, rozdávala majetok, založila nemocnicu a dokonca sa o chorých starala ona osobne. Pomoc blížnemu svojmu pramenila zo sily jej viery. No ani jej viera ju neochránila pred svetskou mocou ktorá ju prenasledovala, zbavila postavenia a majetku.

Svätú Alžbetu uchvatiteľ svetskej moci vyhnal z domova a prísne zakázal komukoľvek v kniežatstve jej pomôcť. No napriek tomuto príkazu neľudského tyrana sa jej zastala Cirkev. Svätá Alžbeta bola prichýlená v kláštore ktorý sa stal jej domovom. A biskup Egbert sa verejne postavil na jej obranu, biskup vyjednával s vládnucim tyranom aby sa mohla vrátiť na zámok. Aj preto je dnes sv. Alžbeta Uhorská patrónkou prenasledovaných a tých čo sú v núdzi.

Tu na Slovensku dnes už našťastie nevyháňame veriacich z ich domovov a nie sú mučení a popravovaní

 Avšak útoky na veriacich sú slovné, v spoločnosti sa vytvára atmosféra nenávisti a odmietania viery.

Viaceré média vytvárajú hon na cirkevných predstaviteľov a bežní veriaci sa boja vyjadriť svoju vieru na verejnosti.

Pod rúškom ochrany slobody sa koná obmedzovanie viery a veriacich

Práve dnes veriaci potrebujú aby sa ich niekto verejne zastal tak ako sa biskup Egbert zastal sv. Alžbety Uhorskej. Dnes však túto moc majú v rukách novinári, médiá a politici.

Preto sa všetci modlíme za ich činy, za konanie dobra a nezanedbávanie dobrého. Nech im v tom Boh pomáha. Amen."

Otec Marcin Matúš vidí Satana v rôznych detských príbehoch: Čo je to pokémon? (VIDEO)
Podľa slovenského kňaza, otca Matúša Marcina sú Pokémoni vreckoví démoni a Harry Potter vedie k satanizmu. Otec Marcin vidí Satana v rôznych detských príbehoch. „Mnoho ľudí si myslí, že Halloween je o neškodnom vyrezávaní tekvíc. Halloween je... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik