Neskonalá viera Juraja Šeligu a odkaz Jurajovi Blanárovi
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že medzi vládou a lekárskymi odborármi dôjde v pondelok (21. 11.) k dohode a lekári stiahnu výpovede. Aktuálny ústupok lekárov v otázke platov považuje za ústretový a rozumný krok. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, kde sa stretol s Jurajom Blanárom, podpredsedom strany SMER - SD.

Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) očakáva, že bude splnených všetkých osem požiadaviek lekárov.  

"Som presvedčený, že je otázka dní, kedy sa dohodneme. Lebo je tu vôľa z dvoch strán dohodnúť sa. Lekári vidia, že sa snažíme," povedal Šeliga.  

Ústupok lekárov v otázke platov, ktorý v sobotu avizovalo Lekárske odborové združenie (LOZ), avšak so žiadosťou splnenia zvyšných siedmich požiadaviek zo strany vlády, označil za "veľmi ústretový krok". Deklaruje, že vláda je pripravená splniť všetky požiadavky tak skoro, ako to bude možné, aj po finančnej stránke.

Došlo konečne k dohode? Aký ústupok sú ochotní lekárski odborári podstúpiť
Lekárske odborové združenie (LOZ) súhlasí s ponukou vlády o dodatočnom navýšení platov lekárov. Žiada však navýšenie koeficientu za odpracované roky praxe na 0,03-násobok priemernej mzdy. Šéf odborárov Peter Visolajský avizuje, že ak vláda... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

"Lekári nie sú hlúpi. Vidia, čo sa deje," odkázal Šeliga na margo Blanárových tvrdení, o tom, že za súčasný stav zdravotníctva môže terajšia koalícia. Smer podľa Blanára verí, že vláda naplní všetky požiadavky lekárov.

Od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) by však očakával aktívnejší prístup v tejto téme. Kritizuje jeho zahraničné pracovné cesty v čase, kedy by mal riešiť krízu v zdravotníctve. "Premiér nevenuje tomu dostatočnú pozornosť. Čo je prioritnejšie, ako riešiť tento kolaps, ktorý tu je," pýta sa Blanár.

NYT napísali, že USA považujú Ukrajincov a Rusov za laboratórne potkany na testovanie zbraní! Neskôr zjemnili
Prekvapivo úprimný článok denníka The New York Times s názvom „Západní spojenci sa pozerajú na Ukrajinu ako na testovacie miesto pre zbrane“ opisuje, ako imperiálna vojnová mašinéria zarába na zástupnej vojne USA, aby otestovala svoje zbrane na... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik