POTVRDENÉ: Nord Stream vyhodili. Ale KTO?
18 | 11 | 2022 I Milan Laca

Švédska prokuratúra potvrdila sabotáž na Nord Stream.

Prokuratúra v Štokholme potvrdila skutočnosť, že došlo k sabotáži na plynovodoch Nord Stream a Nord Stream 2. Informuje o tom agentúra Reuters .

Našli dôkazy

„Pri obhliadke miesta činu, ktorú vykonali v Baltskom mori, sa nazbieralo veľké množstvo dôkazov. Všetko v oblasti bolo starostlivo zdokumentované,“ píše sa v článku. Prokurátor Matsa Jungkvist, ktorý vedie predbežné vyšetrovanie vyhlásil, že na mieste činu v blízkosti potrubí  našli zvyšky výbušnín. "Zaistili tam viacero predmetov, vrátane cudzích."  Vyhlásil, že vyšetrovanie incidentu prebieha s cieľom vyvodiť informovanejšie závery o udalosti.

BLACKOUT vo Viedni!
Šesť viedenských obvodov postihlo v piatok ráno čiastočný výpadok prúdu. Ľudia museli prestať nakupovať v supermarkete, píše portál Heute. Krátko po 8. hodine došlo vo viacerých častiach Viedne k obrovskému výpadku elektriny. Zasiahnuté boli... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Niekto to bol, ale kto?

Nemecký denník Die Welt  napísal, že dve neznáme plavidlá s vypnutými vysielačmi, ktoré videli pred sabotážou v blízkosti línií Nord Stream, mohli vykonávať prieskumné misie. Predpokladá sa, že súdy by mali preveriť prítomnosť svedkov sabotáže. Riaditeľ Baltského bezpečnostného fondu Otto Tabuns vysvetlil, že lode mali podľa všetkého preveriť neprítomnosť svedkov hroziacej sabotáže. Domnieva sa tiež, že k poškodeniu plynovodu mohlo dôjsť pomocou ponorky.

Podobný názor

Výskumník z Berlínskej nadácie pre vedu a politiku  Göran Svistek, tiež priznal, že „posádky lodí niečo chystali“. „Každý, kto úmyselne vyradí transpondéry, sa snaží zakryť nezákonnú činnosť.“ Nevylúčil však ani situáciu, že vysielače nemohli vysielať signály pre technickú poruchu alebo pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Zaregistrovali lode

12. novembra analytická firma SpaceKnow zaznamenala, že v dňoch pred výbuchmi boli v blízkosti Nord Stream neidentifikované lode s vypnutými transpondérmi. Dve plavidlá s dĺžkou od 95 do 130 metrov prešli v okruhu niekoľkých kilometrov od poškodenia potrubia. Podľa šéfa firmy Jerryho Javornickeho mali vypnuté systémy, ktoré vysielajú lokalizačný signál.

Útoky

Dva súčasné útoky sa odohrali 26. septembra. Zasiahli plynovody do Európy - Nord Stream a Nord Stream 2. Nemecko, Dánsko a Švédsko nevylučujú cielenú sabotáž. Prevádzkovateľ Nord Stream Nord Stream AG oznámil, že stav núdze na plynovodoch je bezprecedentný a nie je možné odhadnúť čas opravy. 

Zahmlené vyšetrovanie 

Rusko čelí neochote iných krajín spolupracovať pri vyšetrovaní výbuchov v Nord Stream, vyhlásil pred časom tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov."Ani Nemci, ani Švédi, ani Dáni s nami nezdieľajú informácie. Pracuje sa diplomatickou cestou, veľmi intenzívne sa pracuje s krajinami, ktoré som spomínal. Zatiaľ to však  naráža na múr neochoty akokoľvek spolupracovať  prísť spoločne na koreň pravde. V európskych krajinách určite mnohých prekvapí, ak vôbec bude potvrdená a zverejnená, povedal Peskov.

Za zostrelenie MH17 DOŽIVOTIE! Rusko sa bráni
Holandský súd v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou odsúdil troch mužov na doživotie a jedného oslobodil. Podľa Moskvy bolo rozhodnutie súdu politicky motivované. Doživotie víta Zelenskyj Rusi Igor Girkin a Sergej... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik