Američanom dochádzajú zbrane!
18 | 11 | 2022 I Milan Laca

Americké zásoby množstva zbraní a munície sa pre dodávky na Ukrajinu znížili.

Zásoby niektorých high-tech zbraňových systémov a munície pre dodávky na Ukrajinu. Informovala o tom 17. novembra americká televízia  CNN, s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov.

Obmedzenia

Podľa jedného z nich,  zásoby zbraní po niekoľkých mesiacoch dodávok klesli. Množstvo, ktoré môžu USA poslať do Kyjeva, je podľa neho obmedzené. Dôvodom je, že vojenský priemysel sa nestačí  vyrovnať so zvýšeným dopytom. Okrem toho európski spojenci nedokážu adekvátne uspokojiť ukrajinské vojenské požiadavky, kvôli potrebe zachovať si zásobu vlastných síl.

Problémy

"Je to stále ťažšie a ťažšie," povedal poslanec Mike Quigley, člen výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajstvo.Upozornil na fakt, že globálne dodávateľské reťazce kolabujú a pre Západ bude veľmi ťažké uspokojiť dopyt na veľmi vysokej úrovni. Podľa zdrojov CNN vyvolávajú obavy zásoby striel kalibru 155 mm a systémov protivzdušnej obrany Stinger. Ide aj o protiradarové rakety HARM, rakety GMLRS a protitankové strely Javelin.

UŽ DOSŤ! Európske krajiny volajú po UKONČENÍ FINANCOVANIA Ukrajiny
Niekoľko európskych krajín vyzýva na ukončenie posielania peňazí na Ukrajinu a financovania prebiehajúceho vojnového úsilia Kyjeva proti Rusku. Odsúdili Budapešť V tomto smere vedie Maďarsko, ktoré zablokovalo finančnú pomoc vo výške 18 miliárd... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ale podpora bude

Hovorca Pentagonu, generál Patrick Ryder povedal, že USA  budú naďalej podporovať Ukrajinu „tak dlho, ako to bude potrebné“. Ubezpečil, že dodávka zbraní do Kyjeva neznížila bojovú pripravenosť Spojených štátov.

Skúšobný polygón

15. novembra novinárka Lara Jakesová v článku pre The New York Times napísala, že Západ využíva Ukrajinu ako testovacie miesto na skúšanie  nových amerických a európskych zbraňových systémov. Podľa jej názoru armáda Ukrajiny testuje nielen západné zbrane a vozidlá, ale aj komunikačné a informačné zariadenia.

Čo prinesú voľby

Niekoľko amerických médií prišlo tento týždeň s článkami, ktoré v Kyjeve čítali s veľkým sklamaním. Podstatou článkov, publikovaných najmä spravodajskou skupinou Punchbowl News a novinami Politico je, že strednodobé voľby do Kongresu USA sa môžu ukázať ako rozhodujúce nielen pre tradičný boj republikánov a súčasnú vládnucu Demokratickú stranu, ale aj pre Ukrajinu. Alebo skôr pre vojensko-technické schopnosti Kyjeva vzdorovať ruským ozbrojeným silám.

 

Sprostredkuje pápež koniec vojny?
Vatikán je pripravený urobiť všetko pre to, aby sprostredkoval a ukončil konflikt na Ukrajine. Pápež František to v piatok povedal v rozhovore pre taliansky denník La Stampa. V reakcii na otázku, či verí, že je stále možné zmierenie medzi Ruskom a... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik