Republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov
17 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Americkí republikáni v noci na štvrtok získali tesnú väčšinu – 218 kresiel – v 435-člennej Snemovni reprezentantov Kongresu USA, ktorú doposiaľ kontrolovali demokrati. To im zaručí väčšie právomoci. Aj vyšetrovať.

Kontrolu nad Snemovňou reprezentantov republikánom zaistilo víťazstvo Mika Garciu v 27. kalifornskom obvode, uvádza BBC.

Moc v Kongrese Spojených štátov tak bude rozdelená, keďže kontrolu nad Senátom si minulý týždeň po víťazstve v kľúčovom štáte Nevada zaistili demokrati.

Aktuálny pomer kresiel v dolnej komore Kongresu je 218 republikánov a 210 demokratov. Toto číslo však zatiaľ nemusí byť konečné, keďže v niekoľkých amerických štátoch ešte stále prebieha sčítavanie hlasov.

Biden mladší má problém

Syn Joe Bidena Hunter, ktorý je závislý od drog a spoločnosti „ľahkých dievčat,“ mal problémy už dávno predtým, ako si zaniesol do opravy svoje dva notebooky. Kým nenastúpil na Ukrajine Zelenský, prebiehalo v tejto krajine jeho vyšetrovanie kvôli obrovskej korupcii a praniu peňazí, píše New York Times.

Po kauze „notebook,“ má Hunter Biden problémy aj doma. Jeho otec, americký prezident taktiež, keďže podľa všetkého v poslednej kampani opakovane klamal v televíznych reláciách o synových aktivitáchZa to by mu mohol hroziť Impeachment.

Ukrajinská raketa? Je to EŠTE HORŠIE, tvrdí EXPERT! (FOTO)
Nie nešťastná náhoda s obranným výstrelom proti ruskej rakete, ale ukrajinská provokácia, ktorá mala posilniť odpor západných „hlúpych nevojakov“ proti Rusku. Tak analytik Štěpán Kotrba vo svojom komentári pre české ParlamentníListy.cz rozoberá... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Tešiť sa nebude ani Zelenskyj

Republikáni postavili svoju kampaň aj na tom, že zabránia masívnemu zbrojeniu a liatu nekonečného množstva financií do Ukrajiny. Víťazstvo v Snemovni reprezentantov teda znamená problém aj pre Zelenského. Bidenove nové nápady už nebudú prechádzať tak ľahko.

Dobré časy pre bidenovcov v Amerike skončili

Aj keď americké médiá hovoria o porážke Republikánov, pretože podľa predpovedí sa čakalo, že získajú prevahu aj v Senáte, fakt, že porazili Demokratov v Snemovni, ovplyvní mnohé veci. Joe Biden už nebude mať vládnutie také jednoduché ako doteraz. Donald Trump navyše počas týždňa oznámil, že bude znova kandidovať na post amerického prezidenta. Zdá sa, že dobré časy pre bidenovcov v Amerike skončili.

Americkí voliči v utorok 8. novembra rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100-člennom Senáte a všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov, kde si republikáni zaistili väčšinu len deň po tom, čo exprezident USA Donald Trump ohlásil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024.

Poľsko článok 4 zmluvy NATO NEAKTIVOVALO, Zelenskyj si hudie svoje
Poľsko neaktivovalo článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý počíta s konzultáciami členských krajín NATO. Uviedol to v stredu večer poľský premiér Mateusz Morawiecki s tým, že takéto diskusie momentálne aj tak prebiehajú prakticky neustále,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik