Matovič lekárom: Išli sme za hranu možného
17 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Lekári dostali dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by tak mohol byť v budúcom roku 4240 eur v hrubom, dnes je to 3493 eur. Išlo by o zvýšenie o 747 eur. Hovoril o tom minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom (16.11.) niekoľkohodinovom rokovaní na Úrade vlády SR.

Dodatočná ponuka

Toto navýšenie podľa Matoviča obsahuje valorizáciu, už prijatú zmenu zákona a dnešnú ponuku. Matovič doplnil, že základný plat atestovaného lekára v nemocnici bez príplatkov (20-ročná prax) by vzrástol o 35 percent. Namiesto súčasných 2606 eur by tak bol 3512 eur.

Matovič poukazuje, že zvýšenie platov by malo stáť približne 300 miliónov eur. "Išli sme za hranu možného," podotkol Matovič, ktorý verí, že lekári ponuku zvážia. Premiér Eduard Heger (OĽANO) prosí lekárov, aby ponuku prijali a aby stiahli výpovede. "Aby sme v pondelok mohli nájsť dohodu," uviedol šéf vládneho kabinetu.

"Po siedmich hodinách rokovania so zástupcami Lekárskeho odborového združenia sme dali na stôl ponuku, ktorá by vyzerala v praxi takto: Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by sa oproti súčasnosti zvýšil o 797 eur. Verím, že lekári našu ponuku napokon akceptujú," napísal premiér na sociálnej sieti.

Zdroj foto: FB/Eduard Heger

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) informoval, že krízový štáb ministerstva zdravotníctva pripravoval v stredu plán pre prípad, že by sa vláda s lekárskymi odbormi nedohodla. Rokovanie bude pokračovať v pondelok 21. novembra. Plánovaný je aj Ústredný krízový štáb, ktorý by mal zasadnúť v pondelok napoludnie.

Gustáv Murín zvozil SLOVENSKÝ ROZHLAS: Biden našim redaktorom urobil ŠKRT CEZ ROZPOČET!
RUSKÁ RAKETA NA POĽSKO? No, to sme počuli od pána Zelenského už väčšie bludy. Skonštatoval to na sociálnej sieti spisovateľ a publicista Gustáv Murín. Biden svojím dementovaním udalosti podľa Murína urobil slovenským mainstreamovým novinárom škrt... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Dohoda sa rysuje

"Dohodu ešte nemáme, ale blížime sa k nej," povedal šéf lekárskych odborárov Visolajský. Ocenil, že vláda začala konštruktívne pristupovať k vzniknutému problému. Odborári by si želali rýchlejšie tempo pri hľadaní dohody. "V pondelok sa budeme rozprávať o dohode," doplnil. Potvrdil, že pred úradom vlády bude vo štvrtok 17. novembra protest.

Hnutie Sme rodina žiada koaličných partnerov, aby sa kríza v zdravotníctve uzavrela do konca týždňa. Z vyjadrení predsedu Borisa Kollára vyplýva, že by jeho hnutie mohlo odísť z vlády, ak sa kríza nevyrieši. Nechce byť totiž vo vláde, ktorá zaviní rozvrat zdravotníctva.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli pre zlepšenie situácie v sektore.

Slováci sú obeťou INFORMAČNEJ VOJNY zo strany vlastnej VLÁDY!
Dnes namiesto ospravedlnenia počúvame od zbabelých vládnych politikov a zbabelých novinárov, že je jedno, či to bola ruská raketa alebo nebola, na vine je aj tak Rusko, skonštatoval vo svojom statuse historik a politický analytik Eduard Chmelár.... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik