Bekmatov: DRÁČIK a premotivovaní POKRYTCI
17 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Šikana za názor v predvečer boja za slobodu a demokraciu? Hračkárstvo Dráčik je v poslednom období v centre pozornosti, len preto že sa jeho majiteľ nebojí povedať svoj názor. Najnovšie na histériu okolo hračkárstva a jeho majiteľa reagoval aj slovenský ľavicový politik a redaktor, predseda strany Socialisti.sk Artur Bekmatov. 

"Kauza Dráčik je podľa mňa búrkou v pohári vody. Nebudem vás vyzývať, aby ste toto hračkárstvo bojkotovali, alebo naopak podporili nákupom. Venujem mu však pár riadkov, aby som vašu pozornosť upriamil na jeden postreh," píše Bekmatov vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Vlastníctvo kapitálu neznamená vlastníctvo patentu na rozum

"Rozmohl se nam tady takový nešvar...", podnikatelia využívajú čoraz častejšie svoj biznis, aby artikulovali svoje názory na spoločenské a politické problémy. Komunikačný kanál medzi podnikom a zákazníkom častokrát posúvajú do roviny, v ktorej je komunikátorom vlastník kapitálu a adresátom široká verejnosť, primárne zákazníci.

Bekmatov si nemyslí, že nadobudnutie kapitálu človeka automaticky posúva do pozície spoločenskej autority, ktorá môže prispieť k posunu diskusie o nejakom probléme. Rovnako ako človeka do tejto pozície automaticky neposúva status celebrity či úspešná športová kariéra. "Pročko či Tabaková sú toho najžiarivejším príkladom. Preto tejto praktike vôbec nefandím."

Robert Fico: ODMIETAME, ABY BOLO SLOVENSKO RIADENÉ AKO ZOOLOGICKÁ ZÁHRADA
Vláda predvádza totálny chaos. Prezidentka sa teší jej krokom, pretože koalícia podporuje dodávky zbraní na Ukrajinu, nenávidí Rusko a nedokáže vyriešiť migračnú krízu na Slovensku. Riešenie je jednoduché, predčasné voľby. Terajšia riadiaca moc sa... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Navyše, viackrát to vyzeralo tak, že takýto "spoločensky angažovaný biznis" neprispel ani tak k zvýšeniu povedomia o nejakom probléme, ako skôr k popularizácii značky samotnej. Čiže spoločensky citlivé záležitosti sa stavajú marketingovým nástrojom na zvyšovanie povedomia o značke, myslí si politik.

"Ak si potrebujem spraviť názor na nejaký spoločensko-politický problém, tak k tomu nepotrebujem názor hokejistu, speváčky, alebo majiteľa papierní. Ak to niektorí ľudia potrebujú, tak budiš, rešpektujem to. Neprekáža mi to. Je to ich vizitka," konštatuje Bekmatov.

Šikana za názor v predvečer boja za slobodu a demokraciu

Sloboda jednotlivca by mala byť základnou hodnotou liberálnej demokracie. Nikto by nemal byť šikanovaný či perzekvovaný za vyslovenie názoru, s výnimkou názorov legitimizujúcich potláčanie ľudských práv a slobôd. Toto budeme najmä v kontexte 17. novembra počúvať na každom kroku, upozorňuje ľavicový politik.

Prieskum: Chceli by ste žiť v režime, ktorý na Slovensku vládol pred rokom 1989?
V režime, ktorý na Slovensku vládol pred rokom 1989, by nechcelo žiť 56,5 percenta ľudí. Naopak, chcelo by v ňom žiť 28,9 percenta. Ďalších 13 percent odpovedať nevedelo. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO zverejneného v relácii Analýzy Na hrane... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

"Lenže kauza Dráčik ukazuje v plnej nahote pokrytectvo podtatranskej mutácie liberálnej demokracie. Všimnite si, že kritika Dráčika sa nekoncentruje na témy, ktoré majiteľ komentuje, ale na ním prezentované postoje k nim. Problémom nie je zbrojenie, očkovanie či agresia Ruska na Ukrajine, ale to, ako sa k nej majiteľ hračkárstva stavia. A kvôli prezentovanému názoru sú húfy fanatických zástancov liberálnej demokracie odhodlaní doslova zdecimovať niečí biznis. Len preto, lebo to nabúrava ich predstavu ideálneho sveta. Nepripomína vám to niečo?," pýta sa logicky Bekmatov.

Vlastníci kapitálu so "správnym názorom"

Sloboda ovplyvňovať svojich zákazníkov aj v politickej rovine je podľa politika zúžená len pre vlastníkov kapitálu so "správnym názorom" (Martinus, Dedoles, Sedita, Absolut atď.), ktorí sú kvôli tomu navyše oslavovaní ako podnikatelia, ktorí nerezignovali na občiansku angažovanosť. A naopak, podnikatelia s iným názorom - aj keď ich zmysel pre občiansku angažovanosť nemusí byť o nič menší - sú naopak ostrakizovaní a vystavovaní útokom na svoj biznis.

"Opakujem, že názory majiteľa Dráčika mi žily netrhajú. Rovnako ako mi žily netrhali kampaň Absolutky, vyjadrenia majiteľa Sedity či pravidelné excesy Martinusu ako napríklad premenúvanie diel ruskej klasiky. Ak to potrebujú ťahať do svojho biznisu - nech sa páči... Na rozdiel od tých, ktorí v mene slobody jednotlivca túto slobodu decimujú, ja ju rešpektujem a žiadam ju pre každého rovnako. Bez ohľadu na to, či sa s jeho názormi stotožňujem, alebo nie," vyzýva politik.

Slováci sú na hranici chudoby a politici riešia TOTO?! Cigánikovej vyjadrenie vás POBAVÍ
S „netradičným“ problémom sa pasuje aj Slovensko, ktoré zrejme chce v „liberalizácii“ dobehnúť „vyspelý“ Západ. Svoj názor na niečo, čo odporuje logike a prírode vyjadril v statuse šéf Život Národná strana Tomáš Taraba, ku ktorému sa pridali aj... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Podľa Bekmatova pokiaľ totiž tvrdíme, že sa spoločnosť riadi nejakými hodnotami a nastavíme v nej isté normy, tak by to malo platiť pre všetkých rovnako. Inak to bude v určitej časti spoločnosti produkovať frustráciu a pocit nespravodlivosti a ich ventilácia môže následne pre celú spoločnosť skončiť katastrofálne, varuje v závere politik.

Dráčik sa nevzdáva

Hračkárstvo Dráčik je v poslednom období v centre pozornosti, len preto že sa jeho majiteľ nebojí povedať svoj názor. "Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje. Dajte si ľudia odpoveď sami: V čom denník SME aj iní neklamú a včom sa im dá vôbec veriť!," reagoval Víglaský na histériu okolo hračkárstva.

DRÁČIK vracia úder: Denník SME a iné MÉDIÁ KLAMÚ!
Hračkárstvo Dráčik je v poslednom období v centre pozornosti, len preto že sa jeho majiteľ nebojí povedať svoj názor. Ani v najnovšom texte si Dušan Víglaský neberie servítku pred ústa a vysvetľuje ako sa veci skutočne majú. "Dráčik má viac ako... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik