RPS zaznamenala tento rok rekordný počet mláďat orla kráľovského a sokola rároha
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

V tomto roku našli ornitológovia spoločné hniezdenie sovy a sokola myšiara a všimli si návrat 17-ročnej samice orla krikľavého. Zaznamenali aj rekordný počet mláďat orla kráľovského či sokola rároha a vyše 1000 zimujúcich myšiarok ušatých. Informovala o tom Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorá každý rok robí terénny monitoring voľne žijúcich dravých vtákov a sov.

V búdke v okrese Dunajská Streda našli štyri malé plamienky a vajcia sokola myšiara. "Najprv búdku obsadili plamienky. Neskôr, zrejme kvôli nedostatku hniezdnych možností v okolí, zniesla do búdky vajcia sokolia samička. Samozrejme, plamienka ju odtiaľ vyhnala a tak znáška zachladla," vysvetlil Kristián Bacsa z RPS.

Sedemnásťročná samica orľa krikľavého má ornitologický krúžok a vďaka nemu ornitológovia vedia, že sa vyliahla v roku 2005 v oblasti hornej Nitry. Následne ju opäť spozorovali v roku 2017 v Turci a mala dve mláďatá. "Odvtedy ju stretávajú každý rok, po návrate zo zimoviska v Afrike, ale jej ďalšie hniezdenia neboli úspešné," poznamenal Tomáš Veselovský z RPS.

Ornitológov túto sezónu prekvapil najvyšší počet mláďat orla kráľovského. Ten bol zaznamenaný za desaťročia systematického monitoringu v regióne západného Slovenska. Na 34 lokalitách spolu úspešne vyletelo 60 mláďat.

"Na západnom Slovensku sa darilo aj sokolovi rárohovi, 43 párov odchovalo spolu 144 mláďat, teda o 20 viac ako v minulom roku. Ďalších päť párov na východnom Slovensku vyviedlo 19 mláďat, takže z nášho územia vyletelo zo všetkých hniezd spolu 163 mláďat," hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Skonštatoval, že tento druh je na Slovensku doteraz v najlepšej pozícii úspešnosti prežitia.

"Počas minulej zimy sme do februára 2022 získali údaje až o 1000 zimujúcich myšiarkach ušatých. Pri hľadaní zimovísk tejto sovy nám už tradične pomáhala verejnosť a v tejto spolupráci budeme určite pokračovať aj v nadchádzajúcej zimnej sezóne," podotkol Veselovský.

OSN: Ľudstvo dosiahne v utorok počet osem miliárd
Dieťa, ktoré sa v utorok niekde na svete narodí, sa stane osemmiliardtým človekom. Ukazujú to odhady OSN. "Tento míľnik je príležitosťou osláviť rozmanitosť a pokrok a zároveň sa zamyslieť nad spoločnou zodpovednosťou ľudstva za túto planétu,"... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik