Británia stiahne z misie v Mali 300 vojakov
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Británia v pondelok oznámila, že z mierovej misie OSN v Mali predčasne stiahne 300 vojakov. Londýn sa tak rozhodol z dôvodu zhoršenia vzťahov s malijskou vládnucou juntou, ktorú podporuje Rusko.

"Oznamujem, že britský oddiel opustí misiu MINUSMA, skôr než bolo pôvodne plánované," povedal britský minister ozbrojených síl James Heappey. Dodal, že "dva prevraty za tri roky podkopali medzinárodnú snahu na udržanie mieru v tomto štáte".
Britská vláda podľa Heappeyho nemôže vysielať svoje jednotky do takých štátov, ktoré nie sú ochotné spolupracovať na vytvorení pretrvávajúcej stability a bezpečnosti.

Minister obvinil Mali, že spolupracuje s ruskou súkromnou polovojenskou organizáciou známou ako Vagnerovci a že sa snaží aktívne zasahovať do činnosti tamojšej mierovej misie. Partnerstvo malijskej vlády s touto skupinou je podľa Heappeyho kontraproduktívne. Vláda v hlavnom meste Bamako však tieto vyhlásenia odmieta a tvrdí, že Rusi nachádzajúci sa v krajine sú len vojenskými inštruktormi.
Heappey však poznamenal, že stiahnutie vojakov neznamená, že si Británia prestane v Mali plniť svoje bezpečnostné záväzky.

MINUSMA – integrovaná stabilizačná misia OSN v Mali – bola spustená v roku 2013 s cieľom pomôcť Mali, jednej z najchudobnejších krajín sveta, reagovať na útoky džihádistov. Je zároveň jednou z najväčších mierových operácií OSN. Podľa štatistiky bolo v nej k máju tohto roku nasadených postupne 17.612 vojakov, policajtov, civilistov a dobrovoľníkov.

Z Mali stiahli svoje jednotky už aj Francúzsko a Egypt a podobné kroky ohlásilo i Švédsko. Pozastavenie účasti na tamojších vojenských operáciách pozastavilo aj Nemecko.(tasr/AFP)

Mier nebude! Moskva vraj nemá vyjednávaciu pozíciu
Rusko nie je v takej pozícii, aby si diktovalo podmienky mierových rokovaní zameraných na ukončenie vojny na Ukrajine. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko takto v pondelok reagoval na tvrdenia Moskvy o tom, že... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik