Strašiak menom inflácia. O tomto MEGAPROBLÉME vláda mlčí!
14 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v októbri 2022 medzimesačne poskočili o 1,2 % a priemerná úroveň zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku je 1,3 %. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie a momentálne s hodnotou 14,9 % dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dynamicky rastúce ceny v dvoch odboroch - potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami, ktoré tvoria takmer polovicu výdavkov domácností. Potraviny boli aktuálne medziročne drahšie o 26,8 % aj nealkoholické nápoje rástli dvojciferným tempom už štvrtý mesiac.

Vyššie ceny v odbore doprava dlhodobo podporované najmä drahšími pohonnými látkami v októbri mierne znížili dynamiku nárastu v porovnaní s minulým rokom na 20,4 %.

Index spotrebiteľských cien sa v októbri 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 14,6 %, za nízkopríjmové domácnosti o 15,5 %, za domácnosti dôchodcov o 16,4 %.

V súhrne za desať mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 12,2 % (za domácnosti zamestnancov o 12,1 %, za nízkopríjmové domácnosti o 12,4 %, za domácnosti dôchodcov o 13,3 %).

Ján Baránek: Kde sú všetci vreštiaci aktivisti?
Vo februári sa v Českom meste Děčín odohrala krutá vražda, ktorej aktérmi boli dvaja žiarliví mladíci. Ich obeť pravdepodobne ani netušila, že je obeťou partnerského trojuholníka. Podľa polície obeť dvoch mladíkov pred smrťou neľudsky trpela. V... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik