Sonda CAPSTONE sa dostala na orbitu Mesiaca
14 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Sonda CAPSTONE amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) dosiahla v noci na pondelok orbitu Mesiaca.

Cieľom misie je preskúmať tzv. halo orbitu, čo je periodická a trojrozmerná obežná dráha, ktorá povedie popri póloch Mesiaca. V budúcnosti by po halo orbite mala obiehať lunárna stanica Gateway, ktorá je súčasťou programu Artemis. Základňa by mala slúžiť ako východisko pre ľudské misie na Mesiac, ako aj pre lety do hlbokého vesmíru.

Sonda CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) s veľkosťou mikrovlnnej rúry, váži asi 25 kilogramov. Do vesmíru ju vyniesla 28. júna dvojstupňová orbitálna nosná raketa Electron americkej spoločnosti Rocket Lab, ktorá odštartovala z Nového Zélandu.

Capstone počas najbližších piatich dní uskutoční dva dodatočné manévre a vedecký tím misie následne vyhodnotí údaje, píše NASA. (tasr/NASA)

Maďari vyzývajú! Preč s rukami od rozprávok, prasiatko Peppa má dve mamičky
Homosexuálne postavičky dorazili aj do série rozprávok Peppa Pig, ktoré deti obľubujú už takmer 18 rokov. Prasiatko Peppa je známe v mnohých krajinách sveta a nedávno v epizóde "Families," vyšlo najavo, že nová kamarátka prasiatka Peppu, malá... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik