Nemocnice bijú na poplach: Čas sa kráti
12 | 11 | 2022 I Eka Balašková

Viac, ako 2000 lekárom beží výpovedná lehota. Tá uplynie o tri týždne a ak sa lekári s ministerstvom nedohodnú, lekári reálne odídu. Nemocnice však musia fungovať ďalej a tak už teraz plánujú služby a varujú, že bez anesteziologov budú schopné vykonávať len najakútnejšie operácie.

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Evy Kliskej, v tomto zariadení hrozí, že nenastúpi päťsto lekárov. Bude preto obrovský problém zostaviť služby. Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac by to riešil tým, že zostávajúci lekári by mali nariadené pracovať aj v iných zariadeniach.

Situácia sa nemení

„Rokovania prebiehajú medzi ministerstvom a zástupcami Lekárskeho odborového zväzu. Na týchto rokovaniach sa nemocnice nezúčastňujú. Ak od decembra do práce nenastúpi 500 lekárov, je to obrovský problém, pretože je pre nás komplikované postaviť služby,“  vysvetľuje hovorkyňa UNB Eva Kliská. Tá tvrdí, že situácia s výpoveďami zdravotníkov je rovnaká, ako pred mesiacom.

Richard Raši: Na krízu v zdravotníctve existujú iba dve riešenia, obete alebo dohoda
Krízová situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD Richard Raši v diskusii na mimoriadnej schôdzi k zdravotníctvu. Vyzval premiéra Eduarda Heger a ministra... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo by to znamenalo

V takomto prípade by podľa Kliskej napríklad prebiehali iba operácie akútnych stavov.

„Samozrejme, veríme, že k naplneniu výpovedí nepríde a predstavitelia lekárskeho odborového združenia (LOZ) sa s ministerstvom a vládou dohodnú. My sme, samozrejme, v takomto prípade pripravení akceptovať hromadné stiahnutie výpovedí lekárov,“ dopĺňa hovorkyňa bratislavskej nemocnice. 

2173 zdravotníkov, 27 nemocníc

„V prvom rade treba povedať, že žiadne riešenie, ktoré vznikne, nebude dobré,“ myslí si exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. Ten tvrdí, že lekári to nemajú domyslené, pretože za východisko zo svojej situácie poovažujú možnosť zamestnať sa v Nemocnici Bory. Obe strany preto podľa neho budú spor šponovať tak, že vzťahy sa rozvrátia tak, že nebude možné ich rozumne obnoviť. 

Pacient ako rukojemník

„Obidve strany sporu, teda vláda aj lekári, si musia byť vedomé toho, že najviac sú a budú vystrašení pacienti, ktorých to, samozrejme, môže aj najviac poškodiť,“ hodnotí aktuálnu situáciu Zajac. Ten tvrdí, že výpovede lekárov ešte zdravotníctvo prežije, keby si však z nich vzali príklad sestry, tie dve tisícky by zdravotníctvo priviedli do reálneho kolapsu.

Zisk zdravotných poisťovní sa má regulovať
Súčasný systém nakladania so zdravotnými odvodmi sa má upraviť. Zaviesť sa má tzv. optimálny výsledok hospodárenia, ktorý má zabezpečiť reguláciu zisku zdravotných poisťovní. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach z dielne... Čítať ďalej
08 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ťažký koniec roka

Mnohé nemocnice podľa HNonline okresávajú výkony, no pacientov v nemocniciach neubúda. Medzi lekármi vo výpovediach je mnoho anesteziológov. A na tých je odkázaná napríklad aj jednodňová chirurgia. Lekári navyše upozorňujú, že v ostatných rokoch sa rapídne znižoval počet lôžok, no pacientov neubúda.

Štyria koaliční poslanci v pléne

"Kolabujú nemocnice, ide reálne o život a z koalície tu sedia štyria ľudia. Máme tu najvážnejší problém, aký v krajine môže nastať a oni kašlú na ľudí, že budú umierať v nemocniciach. Ide skolabovať zdravotníctvo. Kde je premiér, kde je Čaputová?" Pýta sa podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha.

Ten vo svojom vystúpení ostro kritizoval, že vláda má k dispozícii 35 miliárd eur, dokáže nájsť peniaze na podporu vojny na Ukrajine, ale nevie nájsť peniaze na zdravotníctvo. 

"Kolabuje nám tu zdravotníctvo a tu v parlamente sa rieši nejaká Cigániková," rozohnil sa Ľuboš Blaha v pléne.

MZ nemyslí riešenie situácie s hromadnými výpoveďami lekárov úprimne
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nemyslí riešenie situácie s hromadnými výpoveďami lekárov úprimne. Tvrdí to Lekárske odborové združenie (LOZ) v reakcii na avizované memorandum, ktoré im chce ponúknuť štát. "Vo štvrtok (3. 11.) minister... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik