Rýchle správy z Národej rady (NR) SR
09 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr
Poslanci budú o novej podobe súdnej mapy rokovať zrýchlene
  • Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o upravenej podobe reformy súdnej mapy rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v dopoludňajšom hlasovaní. Z návrhu vyplýva, že súdna mapa by sa mohla spustiť do praxe o päť mesiacov neskôr, teda 1. júna 2023.

"V záujme riadneho zabezpečenia personálnych a organizačno-technických príprav sa javí ako nevyhnutné vytvorenie dodatočného časového priestoru na implementáciu reformy súdnej mapy v trvaní piatich mesiacov," uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Návrhom novely zákona sa podľa ministerstva vykonávajú aj korekcie schválenej právnej úpravy. Zameriavajú sa na vytvorenie lepších predpokladov pre funkčnosť súdov dotknutých reformou súdnej mapy z hľadiska ich personálneho obsadenia, a to najmä vo vzťahu k správnym súdom.

NRSR prerokuje možnosť hlasovať v referende aj v izolácii v zrýchlenom režime
  • Možnosť špeciálneho spôsobu hlasovania v súvislosti s ochorením COVID-19 aj v referende týkajúcom sa predčasných volieb prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament to v stredu odsúhlasil.

Legislatívna zmena umožňuje v prípade pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19 špeciálnym spôsobom hlasovania voliť aj tým, na ktorých sa budú v čase referenda vzťahovať karanténne opatrenia. "Postup podľa tohto zákona sa uplatní, ak sa k 30. novembru 2022 vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR nariadi izolácia osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 alebo karanténa osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19," vysvetlilo Ministerstvo vnútra SR.

Zákon upravuje spôsob uplatnenia i priebeh špeciálneho spôsobu hlasovania, kreovanie špeciálnych volebných komisií a vytváranie príslušných voličských zoznamov, taktiež materiálne a personálne zabezpečenie.

Oprávnený volič, ktorý požiadal o špeciálny spôsob hlasovania v referende, hlasuje do prenosnej volebnej schránky, s ňou i s hlasovacími lístkami a obálkou za ním prídu dvaja členovia špeciálnej volebnej komisie. "Špeciálny spôsob hlasovania v referende sa nevykonáva v zdravotníckom zariadení, v ktorom sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť na lôžku," upozornil rezort vnútra.

Plénum odmietlo návrh SaS na úpravu dôvodov odvolávania šéfa NBÚ
  • Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli návrh SaS na úpravu dôvodov odvolávania predsedu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo len 22 poslancov zo 139 prítomných, proti bolo 68 a 47 poslancov sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Poslanci z SaS chceli novelou zákona o ochrane utajovaných skutočností umožniť odvolanie šéfa NBÚ nielen na základe zákonom vymedzených dôvodov, ale aj z iných dôvodov či bez uvedenia dôvodov. Navrhovať odvolanie šéfa úradu by mohla podľa ich návrhu vláda alebo skupina aspoň 30 poslancov.

Parlament zvolil P. Kuboviča za predsedu ÚVO na päťročné funkčné obdobie
  • Národná rada (NR) SR v stredu zvolila Petra Kuboviča za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na päťročné funkčné obdobie. Za jeho zvolenie hlasovalo 85 zo 141 prítomných poslancov. Navrhla ho vláda na základe verejného vypočutia.

Kubovič je v súčasnosti členom Rady ÚVO. Jeho pracovné skúsenosti zahŕňajú aj pôsobenie v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave na pozícii špecialista obstarávania. Bol tiež vedúcim odboru verejného obstarávania mesta Trnava. Ako riaditeľ odboru verejného obstarávania v minulosti pôsobil aj na ministerstve zahraničných vecí.