Pellegrini: Mikulec zo Slovenska urobil migračný lievik
07 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

 Mikulec má káuz na desať odvolaní!Strana Hlas-SD je okamžite pripravená podporiť odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Uviedol to predseda Hlasu, Peter Pellegrini na pondelkovej tlačovke.

Prečo "zase"?

Peter Pellegrini na TB upozornil, že je povinnosťou vlády pripraviť sa na dôstojné zvládnutie prípadnej logickej migračnej krízy.

"Každý mysliaci človek by mal predvídať, že akonáhle v nejakej krajine v našej blízkosti vypukne vojnový konflikt, tak pred ním ľudia utekajú a je treba im pomôcť," podotkol Pellegrini s tým, že pripomenul blížiacu sa zimu a s ňou spojená migračná vlna spôsobená znefunkčnenou energetickou infraštruktúrou na Ukrajine. 

"Ak by sme nemali schopných primátorov a starostov, ktorí na seba od prvého dňa prevzali zodpovednosť za zvládnutie prvého veľkého náporu, ktorý mali predvídať, u nás vláda začala konať až po obrovskej vlne kritiky," pripomína Pellegrini priebeh udalostí z jari.

Anna Belousovová: Zobudíme sa, až keď nám to buchne za zadkom?!
Problém s enormným nárastom ilegálnych migrantov nejaký čas verejne prezentujú viacerí opoziční politici. Koná už aj GP Maroš Žilinka. Je najvyšší čas konať V pondelok, 7. 11. generálny prokurátor Maroš Žilinka poveril námestníka generálneho... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Čaká nás podobná situácia

Pripomenul, že vďaka uzatvoreným hraniciam s Českom a Rakúskom sa u nás na Záhorí hromadia migranti zo Sýrie a hrozí ďalšia, podstatne rozsiahlejšia vlna utečencov na východe. 

"Ten pohyb môže byť rádovo v miliónoch a nie som si istý, či po tej prvej vlne Slovensko dokáže na to normálne reagovať. Preto by sme boli veľmi zvedaví aj my, aj občania, ako je vláda na toto pripravená," povedal Peter Pellegrini. 

Chcú od vlády plán

Už v utorok, počas rokovania NR SR budú žiadať o prijatie uznesenia, ktoré zaviaže vládu predložiť NR SR plán vysporiadania sa s prílevom utečencov a migrantov na územie Slovenska. Pripomenul tiež, že Slovensko prestalo zvládať ochranu Schengenskej hranice. 

Pellegrini tiež kritizoval, že do štátneho aparátu sa má prijať 13 tisíc zamestnancov, no zároveň dôjde k zníženiu výdavkov pre políciu o 17 miliónov eur. 

Migračný lievik

Tým sa Slovensko stalo po uzatvorením hraníc s Českom a Rakúskom. Migranti sa hromadia na našom území a okrem toho, že je to obrovská medzinárodná blamáž, začína to spôsobovať problémy aj v doprave. Nehovoriac o hrozbe humanitárnej krízy.

"Čo robí minister vnútra, čo robí predseda vlády? Prečo nerokujú s českou stranou? Je to ukážka neschopnosti aj policajného prezidenta, ktorý má byť súčasťou riešenia," poznamenáva Pellegrini.

Uhríkovo vyjadrenie

"Tento týždeň začíname zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k imigračnej kríze a odvolávaniu Mikulca. Nebudeme sa nečinne prizerať, ako sa nám štát rozpadá a Slovensko zaplavujú nelegálni cudzinci. Mikulec musí konať alebo uvoľniť miesto schopnejšiemu," napísal v pondelok na Facebooku Milan Uhrík, predseda mimoparlamentného hnutia Republika.

Utečenci z Ukrajiny: Čaká nás vlna tých, čo majú len holý život
Eduard Buraš, poradsa predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu upozorňuje, že s príchodom zimy sa bude počet utečencov z Ukrajiny zvyšovať. „Vyrastá tam, žiaľ, generácia bez rodičov. Generácia detí, ktoré si nebudú pamätať svoj domov, svojich... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik