Utečenci z Ukrajiny: Čaká nás vlna tých, čo majú len holý život
07 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Eduard Buraš, poradsa predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu upozorňuje, že s príchodom zimy sa bude počet utečencov z Ukrajiny zvyšovať. 

„Vyrastá tam, žiaľ, generácia bez rodičov. Generácia detí, ktoré si nebudú pamätať svoj domov, svojich blízkych,“ upozorňuje Buraš, ktorý situáciu na Ukrajine pozná z vlastných skúseností.

Vlna od začiatku vojny

Hranice Slovenska prekročilo od konca februára takmer 700-tisíc ľudí. Štatút odídenca tu získalo niečo cez 80 tisíc ľudí, z čoho vyplýva, že Slovensko je pre nich tranzitnou krajinou - väčšina z nich má príbuzných na západ od nás. 

Čo aktuálne rieši na Ukrajine

"Pripravujeme tam biznisfórum so zástupcami ministerstva hospodárstva, SARIO a Úradu vlády. Čakajú nás aj ďalšie bilaterálne rozhovory. Pripravujeme aj tri projekty pre siroty a verím, že sa nám ich podarí naplniť.

Čaká nás aj druhý okrúhly stôl, v ktorom budeme riešiť infraštruktúru na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké – Užhorod, kde sa tvoria obrovské kolóny kamiónov, autobusov, ale aj peších," vysvetľuje Buraš svoje povinnosti na Ukrajine.

Poľsko: Utečencov máme plné zuby!
Poliaci majú plné zuby ukrajinských "utečencov". Aby bolo jasné - tých, ktorí odchod plánovali dávno, len naň nemali peniaze, alebo sa obávali, že ukrajinskú stredovekú mentalitu Európa nebude tolerovať. Dobyvatelia Európy 24. februára tohto roku... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Problém má Zakarpatie

"V každej časti Ukrajiny je situácia iná. Do Kyjeva, či na Zakarpatie sa presídlilo viac ako 450-tisíc obyvateľov z východu republiky. Teraz tam žije milión 200-tisíc ľudí plus tých 450-tisíc ľudí navyše," konštatuje Buraš a pre lepšiu predstavu situáciu vysvetľuje na slovenské pomery: 

"Je to, ako keby sa všetci obyvatelia od Vyšného Nemeckého po Banskú Bystricu, odsunuli do Bratislavy a na západné Slovensko."

Tri scenáre ďalšej vlny

"Slovenská vláda schválila materiál, v ktorom sa hovorí, ako budeme postupovať. Je vyčíslená suma na realizáciu opatrení. Sú pripravené tri scenáre podľa toho, koľko ľudí bude prechádzať hranicou. V materiáli sa ráta s vlnou 8 až 15-tisíc Ukrajincov denne. Vládny plán je nastavený na obdobie október 2022 až marec 2023 a vychádza z toho," objasňuje Buraš plány vlády.

Lebo Fico...?

"Vojna odkryla v plnej nahote zanedbané hraničné priechody na východe. Nie je to vina tejto vlády, ale predchádzajúcich, ktoré ich roky nechávali zanedbané. Niet si kde umyť ruky či ísť na toaletu. Ak máme my aj Európska únia pomáhať, musíme mať na to pripravené cesty a priechody," upozorňuje Buraš.

Bude to oveľa náročnejšie

"Kým ľudia, ktorí k nám prichádzali doteraz, niečo mali, teraz príde vlna tých, ktorí si budú chrániť len holý život. Bude to oveľa náročnejšie. Ostáva veriť, že to ustojíme a vojna skončí čím skôr," uzatvára Buraš.

Takto vláda pomáha občanom: „Keby som nemala manžela, bola by som nútená predať dom a jednoducho sa ísť asi pásť"
Dôchodcovia s minimálnymi penziami sa ich navýšenia dočkajú najskôr v roku 2024. S návrhom na ich rozmrazenie prišlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR), čo je podľa Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) neskoro. Prečo ich... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik