"Bitkárky" v politike: Prečo sú ženy agresívne (FOTO)
07 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Facka, či fyzická potýčka sa hodia skôr do dedinskej krčmy. Od političiek očakávame skôr kultivované vystupovanie a nejaké to sebaovládanie. Práve preto sú fyzické ataky od žien-političiek zriedkavosťou.

Na verbálne útoky sme si museli zvyknúť

Zvlášť za posledné roky sa politika oproti minulosti výrazne zvulgarizovala. Kým pred takými 20 rokmi by ostrý slovný výpad rozčeril hladinu spoločenského vnímania, dnes si ich už pomaly ani neuvedomujeme. Bitka poslankýň Tabák a Bittó Cigánikovej mohla byť pre niekoho prekvapením, pre iných vyvrcholením dlhodobejšieho konfliktu a pre iného len odvrátenou súčasťou politiky.

Psychologička hovorí: Sú pod tlakom

„Spôsob, akým poslankyne reagovali, svedčí o tom, že sú obe dlhodobo pod tlakom. Ak je konflikt dlhšiu dobu neriešený a potlačovaný, môže nakoniec dôjsť k situácii, keď sa povestný ventil uvoľní a dôjde aj k fyzickej potýčke,“ potvrdila psychologička Zlatica Bartíková, ktorá potvrdila, že takéto správanie medzi dospelými ženami na verejnosti nie je bežné.

„Vo všeobecnosti majú ženy k dispozícii iný zvládací mechanizmus a uchyľujú sa k fyzickému násiliu menej. Ženy si zvyčajne volia iné, nefyzické formy agresie, napríklad ohováranie. Neraz ich od fyzického útoku odradí pomyslenie na prípadné zranenia, ktoré by mohli utrpieť. Alkohol či drogy však aj u nežnejšieho pohlavia môžu spúšťať agresivitu, rovnako ako u mužov," dodáva Bartíková.

Ďuriš Nicholsonová má pohodu. Zveľaďuje si chalupu
Kto by to bol povedal? Rodáčke z hlavného mesta Lucia Ďuriš Nicholsonová zrejme nie je celkom cudzí ani vidiecky život. Svedčia o tom jej fotky, na ktorých sa chváli svojou prácou. No nie tou v Európskom parlamente. Pozrite si galériu. Ako ryba vo... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Dáma sa nemá biť, hovoria rodičia...

Spieva sa v detskom hite staršieho dáta. Psychologička potvrdzuje, že to súvisí aj s výchovou. Kým u chlapcov sa fyzické potýčky tolerujú, dievčatám odmala vštepujeme, že by sa nemali biť.

"Ak sa ľudia dostanú do fyzického konfliktu, vypovedá to o neúcte k druhému a o zlyhaní v komunikácii. Dochádza k tomu, keď je človek takpovediac zahnaný do kúta a útočí. Je to chvíľa, keď nerozmýšľa racionálne, ale má zahmlené vedomie,“ vysvetľuje psychologička dôvody, prečo sa spory môžu zmeniť na fyzický útok.

zdroj foto: Zomri

Zrkadlo diania v štáte

„Za bežných okolností, keď je človek zdravý, dokáže primerane reagovať na vypäté situácie, aj keď je druhá strana v afekte a útočí. Tu platí staré známe heslo, že múdrejší ustúpi. Je to zvyčajne ten, kto má na to situáciu zvládnuť,“ objasňuje psychologička.

„Otázkou je, ako to budú tieto ženy riešiť. Ako verejné osoby sú vzormi a so svojím zlyhaním budú musieť žiť. Zároveň vidíme, že dianie v spoločnosti sa odzrkadľuje aj na najvyšších miestach v štáte.“ 

Europoslankyňa oslavovala v Tatrách vo veľkom štýle
Nechýbala narodeninová torta, studené misy a veľa pohody. Europoslankyňa Monika Beňová totiž oslávila 2. narodeniny svojej dcérky Leušky. Oslava v Tatrách "Krásny deň prajeme z Vysokých Tatier. Dnes má naša víla 2 roky a my máme malú oslavu s... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Medzi chlapmi politikmi

Tam sú fyzické potýčky relatívne časté. Politika ako taká vyvíja na poslancov, či iné verejne známe osoby obrovský tlak, očakáva sa zodpovednosť a sama o sebe politika je konfrontačná. Aj tu sa podľa odborníkov väčšina potýčok začína v slovnej rovine, fyzický konflikt môže prísť neskôr. No a keďže politika je stále doménou mužov, práve im najčastejšie "prasknú nervy".  Hoci sa slovné útoky ženám nevyhýbajú, do fyzického napadnutia prejdú len málokedy.

zdroj foto: Zomri

Alarmujúci jav - rastúca agresia mladých žien a dievčat

Jedným z čerstvejších incidentov bol stret dvoch dievčat v Žiari nad Hronom. Podobný incident tínedžeriek riešila polícia aj v januári 2019 v Košiciach.

"Na mládež majú veľký vplyv médiá, kde je agresivita súčasťou života. Incident ukazuje, že časť mládeže nemá vypestované vyššie morálne city, ktoré asi nedostávajú od svojej rodiny. Podstatnú úlohu zohráva aj nuda, keď nemajú inú zmysluplnú činnosť a takýmto spôsobom sa zabávajú. Vypestovali si skreslený, zvrátený obraz dnešného hrdinu," vysvetľuje psychiatrička Katarína Ackermanová.

zdroj foto: Zomri

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik