Washington Post: USA nabádajú Ukrajinu na otvorenosť rozhovorom s Ruskom
06 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Spojené štáty neverejne nabádajú Ukrajinu, aby signalizovala otvorenosť rokovať s Ruskom, informoval americký denník Washington Post. Ministerstvo zahraničných vecí USA však uviedlo, že Moskva stupňuje vojnu a v skutočnosti si neželá viesť mierové rokovania.

Washington Post citoval zdroje, podľa ktorých žiadosť amerických predstaviteľov nie je zameraná na dotlačenie Ukrajiny k rokovaciemu stolu, ale premyslenou snahou zaistiť, aby si Kyjev udržal podporu ostatných krajín.

Americkí a ukrajinskí predstavitelia poukázali na to, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyvolal obavy v častiach Európy, Afriky a Latinskej Ameriky, kde je vplyv vojny na ceny potravín a palív najvýraznejší, uviedol denník. "Únava z Ukrajiny je pre niektorých našich partnerov skutočná," citoval nemenovaného predstaviteľa USA.
Zelenskyj 4. októbra podpísal výnos deklarujúci, že vyhliadka na prípadné rozhovory Ukrajiny s Putinom je "nemožná". Ponechal však otvorené dvere rozhovorom s Ruskom, píše Reuters.

Hovorca amerického rezortu diplomacie v reakcii na správu Washington Post uviedol: "Činy hovoria hlasnejšie než slová. Ak je Rusko pripravené na rokovania, malo by zastaviť svoje bomby a rakety a stiahnuť svoje sily z Ukrajiny."(tasr/Reuters)

Premiér označil vyjadrenia Oroscha za nešťastné. Milanová káže ako majú kňazi kázať
Premiér Eduard Heger (OĽANO) označil vyjadrenia trnavského arcibiskupa Jána Oroscha na adresu obetí bratislavského teroristického útoku za nešťastné. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy. Ministerka Milanová zvolila nevhodnú rétoriku a KBS... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik