Dědečkov advokát: Vyhrážajú sa nielen sudcovi, ale aj mne
06 | 11 | 2022 I Eka Balašková

Advokát Jiří Kučera zastupuje Dušana Dědečka. Aké je to, zastupovať niekoho, kto nezodpovednou jazdou pod vplyvom alkoholu zabil na zastávke Zochova päť mladých ľudí?

Prečo ho vôbec zastupuje

Kučeru oslovila rodina klienta a keďže sa venuje trestnému právu, jeho obhajobu prevzal. Tento prípad je mediálne a verejnosťou všeobecne veľmi sledovaný, no aj zastupovanie klienta v exponovaných prípadoch je prácou advokáta. Napriek tomu, aký prípad zastupuje, on sám by si za volant pod vplyvom alkoholu určite nesadol.

Prečo utiekol ako malý chlapec

"Konanie pána Dědečka po tom, ako vyšiel z budovy súdu, bolo skratové. Musím však uviesť, že mu predchádzalo rozhodovanie Okresného súdu Bratislava I o jeho väzobnom stíhaní a len osoby, ktoré boli na mieste prítomné, vedia, aké obavy ohľadne bezpečnosti klienta nastali po vyhlásení rozhodnutia," hovorí Kučera na margo Dědečkovho konania. 

Hoci chápe, že prípad je pod výnimočným drobnohľadom, viaceré mediálne prejavy podľa Kučeru neboli v prospech ani obetí nehody. Či bolo toto, alebo následné rozhodnutie o väzbe lepšie pre bezpečnosť jeho klienta, si povedať nedovolí, pretože by to bolo čisto hypotetické konštatovanie.

Takto vláda pomáha občanom: „Keby som nemala manžela, bola by som nútená predať dom a jednoducho sa ísť asi pásť"
Dôchodcovia s minimálnymi penziami sa ich navýšenia dočkajú najskôr v roku 2024. S návrhom na ich rozmrazenie prišlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR), čo je podľa Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) neskoro. Prečo ich... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Čo rodina Dušana Dědečka?

Obvinený sa s rodinou môže stretnúť raz za kalendárny mesiac, môže s nimi komunikovať cez listy a telefón. 

"K postoju rodiny klienta voči jeho osobe však nie som oprávnený sa vyjadrovať, takže viac vám k tomu nepoviem," poznamenáva Kučera.

Tlaky verejnosti na neho a na sudcu 

"Obhajoba pána Dědečka vyvolala vášne v spoločnosti a negatívne vnímanie aj mojej osoby. S tým, samozrejme, súvisia aj niektoré negatívne písomné prejavy mierené voči mojej osobe. Ako advokát som však povinný, a to zdôrazňujem, uplatňovať ústavné právo klienta na jeho obhajobu," upozorňuje Kučera. Samotný jeho klient však podľa slov advokáta si svoj čin vyčíta a trápi ho, že ho nijako nevie odčiniť.

Kedy sa verejnosť dozvie verdikt súdu

"Základná lehota väzby v prípravnom konaní je v trvaní sedem mesiacov. Tá môže byť rozhodnutím sudcu pre prípravne konanie na základe návrhu prokurátora predĺžená. Väzba však môže trvať iba nevyhnutný čas. V tomto konkrétnom prípade predpokladám, že vyšetrovanie bude trvať minimálne dva až tri nasledujúce mesiace.  Ako dlho bude trvať súdne konanie je však predčasné sa vyjadrovať," objasňuje postupy advokát. 

K tomu, či kontaktoval rodiny poškodených sa však vyjadrovať nebude. Vzhľadom na citlivosť prípadu a emócie rodín obetí to považuje za nemiestne.

Americké lietadlá sa vysmievajú Moskve. Drzosť či odvaha? (FOTO)
Posádka amerického vojenského lietadla predviedla v utorok večer pri moskovskej základni v Sýrii šialený manéver. Ako na to reagovali Rusi, nateraz nie je známe. Letecké tankovacie lietadlo KC-135 Stratotanker nakreslilo „nebeský penis“ v... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Nie je prominentný advokát

Hoci obhajuje napríklad Andreu Haitovú (sestru Moniky Jankovskej, pozn. red.), sám sa považuje za advokáta, ktorý sa v medziach zákona a zodpovedne snaží vykonávať svoju prácu. Bez ohľadu na to, koho zastupujem. 

"Čo sa týka financovania výkonu obhajoby pána Dědečka, je to je interná záležitosť medzi mnou a klientom," hovorí Jiří Kučera

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik