Polícia zhabala vyše dva milióny tabliet captagonu. Pozrite si VIDEO, čo spôsobuje TÁTO droga
05 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Marocké úrady v piatok zhabali viac ako dva milióny tabletiek psychostimulantu captagon. Našli ich v komplexe priemyselného prístavu Tanger Med na severnom pobreží krajiny, uviedla podľa agentúry AFP vo vyhlásení marocká polícia.

Drogy boli ukryté v kontajneri s tovarom na palube námornej lode, ktorá smerovala z Libanonu do západnej Afriky, dodala polícia bez bližších podrobností.

Captagon (fenetylín) je stimulujúcou drogou amfetamínového typu, ktorá sa vyrába prevažne v Libanone a Sýrii. Veľká časť jej produkcie je určená na nepovolené rekreačné použitie v Saudskej Arábii.

Libanon nedávno posilnil boj proti pašovaniu tejto drogy cez svoje prístavy po tom, ako ho krajiny Perzského zálivu skritizovali za nedostatočnú spoluprácu. Rijád napríklad v apríli minulého roka pozastavil dovoz ovocia a zeleniny z Libanonu. Tvrdil, že zásielky sa využívali na pašovanie drog, a obvinil Bejrút z nečinnosti.

Obchod s captagonom na Blízkom východe v roku 2021 exponenciálne vzrástol a prekročil päť miliárd dolárov. V aprílovej správe inštitútu New Lines sa uvádza, že tento stav predstavuje pre región rastúce zdravotné a bezpečnostné riziko.

Chmelár: Táto mocenská garnitúra je HROZBOU pre slobodu a demokraciu na Slovensku!
PRVÁ VEC, ktorú bude musieť urobiť budúca vláda, je obnovenie SLOBODY! Vyhlásil to vo svojej reakcii na novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú tento týždeň schválila vláda, historik a politický analytik Eduard Chmelár. Takáto legislatívna... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik