Psychológ Šturma: Príroda to vymyslela dobre - vie, čo dieťa potrebuje
04 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Jaroslav Šturma je žiakom priekopníka detskej psychológie v Česko-Slovensku a dlhé roky predsedal Českomoravské psychologické společnosti. Venoval sa tiež deťom s kombinovaným postihnutím a spoluzakladal Konto Bariéry - najstaršiu charitatívnu organizáciu v Českej republike. Za svoju prácu získal množstvo prestížnych ocenení, bol vyznamenaný aj českým prezidentom Václavom Havlom.

Ženu príroda disponovala ako matku

Nemieni mladým radiť, ale rodičia by podľa neho mali vedieť, že pre dieťa do troch rokov je dôležité, aby malo k dispozicii jednu osobu. 

"Teoreticky to môže byť aj otec, aj to sa deje, ale je to predsa len trochu nepraktické. Príroda ženu predsponovala pre túto úlohu. Žena má v spolužití s dieťaťom deväťmesačný náskok," upozorňuje Šturma a jedným dychom dodáva, že rovnako dôležitý čas otcov prichádza  o čosi neskôr. 

Dieťa podľa neho potrebuje oboch rodičov, matku a otca. Musí sa naučiť identifikovať s rodičom toho istého pohlavia, ale od neho sa učí, ako rozumieť druhej polovici ľudstva. 

"Psychológia za posledných päťdesiat rokov došli k názoru, že to, čo príroda vymyslela, dobre vymyslela a človek to lepšie zorganizovať nedokáže,“ hovorí Dr. Šturma.

Dúhové Slovensko! Chystá sa obrovská podpora LGBTI+ ľuďom
Počas desiatich dní od spustenia registrácie sa do iniciatívy Slovenská Tepláreň prihlásilo 346 účinkujúcich, 161 priestorov, 32 festivalov a párty a 42 podporujúcich subjektov. "Spolu ide o takmer 600 zapojených organizácií a umeleckých zoskupení... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Homofób roka

Po celý život pracoval v zariadeniach pre tých, o ktorých "spoločnosť nemala záujem". 

"Psychiatrickí pacienti, chorí, postihnutí, za socializmu k tým vylúčeným skupinám patrili aj homosexuáli. To ma naučilo cítiť s ľuďmi, snažiť sa im rozumieť, nevážim si ich o nič menej. V rodinnom živote sa však stretávajú záujmy viacerých osôb, ktoré môžu byť v konflikte, a pre mňa ako detského psychológa sú primárne potreby najslabšieho člena rodiny, ktorým je vždy dieťa," vysvetľuje Šturma.

A tu stojí za záujmom dieťaťa, jeho trvalej rodiny s kvalitnými vzťahmi. Pokiaľ je to trochu možné, takú tvorí matka, otec, súrodenci. Upozorňuje však, že nie vždy sa to podarí.

"Keď za mnou príde pár, a tiež chodia, dvaja muži alebo dve ženy, s dieťaťom či deťmi, beriem to vážne a hľadáme najlepšie riešenie, keď už to život priniesol," upozorňuje psychológ.

Šutaj Eštok: Bezdomovec Matovič sa rehoce do očí celému Slovensku! (VIDEO)
ŽIADAM PREVERIŤ MATOVIČOVE MAJETKOVÉ PRIZNANIA! Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že minister financií nepodal úplné majetkové priznanie. Preto podal podnet Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten by mal voči ministrovi začať... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik