Prokuratúra zvozila Šeligu: Využíva nekorektné politické reči!
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje. Vec sa aktuálne nachádza v štádiu prípravného konania. Krajská prokuratúra (KP) Bratislava to uviedla v reakcii na vyjadrenia poslanca Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na obnovenie vyšetrovania. O vykonaní ďalších potrebných procesných úkonov bude podľa prokuratúry možné rozhodnúť až po doručení výsledkov všetkých žiadostí o medzinárodnú justičnú spoluprácu a oboznámení sa s ich obsahom.

"Tvrdenie poslanca Národnej rady SR o tom, že uvedená trestná vec bola 'odmietnutá' a zo strany Krajskej prokuratúry Bratislava sa jej nevenuje žiadna pozornosť, sa taktiež nezakladá na pravde a nezodpovedá aktuálnemu stavu konania," komentovala prokuratúra. Šeligove tvrdenia považuje za "nekorektnú snahu politika vyvolať vo verejnosti dojem nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní".

Podľa KP Bratislava napriek urgenciám dosiaľ nedostali výsledky žiadostí o právnu pomoc adresovaných orgánom Vietnamskej socialistickej republiky z apríla 2020 a augusta 2021. Ich predmetom sú výsluchy osôb, vrátane samotného poškodeného, ktorý mal byť unesený.

Slovenské orgány tiež požiadali Nemecko o výsluch obžalovaného Vietnamca, s ktorým aktuálne prebieha súdny proces. Prokurátorka KP Bratislava v súvislosti s prebiehajúcim súdnym konaním v Nemecku vypracováva tiež ďalšiu žiadosť, ktorej predmetom bude zadováženie súvisiacich listinných podkladov vrátane obžaloby.

Kauza Únos Vietnamca opäť ožíva!
Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca z roku 2017. Ako argumentoval, existuje dôvodné podozrenie, že slovenský vládny špeciál a slovenské... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

V priebehu prípravného konania si prokuratúra vyžiadala aj listinné podklady, vrátane rozsudku, týkajúce sa prvého súdneho procesu v Nemecku, ktorý sa týkal zapojenia osoby vietnamskej štátnej príslušnosti do únosu. "V tomto rozsudku nie je žiadna zmienka o zapojení či účasti slovenských osôb či orgánov na únose vietnamského občana," doplnila KP Bratislava.  

Prokuratúra vyzvala politikov, aby bez znalosti spisov špekulatívnym spôsobom nemanipulovali verejnú mienku v trestných veciach, ktoré nie sú právoplatne skončené a aby tak neprípustným spôsobom nezasahovali do činnosti orgánov činných v trestnom konaní.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Tento týždeň sa v Nemecku v súvislosti s únosom začal proces s 32-ročným vietnamským občanom. Obžalovaný je zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody. V roku 2018 odsúdili v Nemecku v prvom procese súvisiacom s týmto prípadom Vietnamca Longa N. H. za účasť na únose takmer na štyri roky väzenia. Tento verdikt je právoplatný.

Pochybil POLICAJT! Zlomí vražda na Zámockej krk HAMRANOVI?
Po vražde na Zámockej sme svedkami obviňovania kadekoho vôbec z možnosti, že sa takýto čin mohol udiať. Často bola obviňovaná celá spoločnosť a jej nálady. Najnovšie informácie však hovoria o tom, že pochybila aj polícia. Marenie úlohy verejného... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik